Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude remise (Bad Nieuweschans) Voorm. locomotievenloods in Bad Nieuweschans

Gebouw

Oudezijl 1
9693PA Bad Nieuweschans (gemeente Oldambt)
Groningen

Bouwjaar: 1877


Beschrijving van Oude remise (Bad Nieuweschans) Voorm. locomotievenloods

Omschrijving De één verdieping hoge LOCOMOTIEVENLOODS (Ambachtelijk-traditionele stijl, 1877) op halfronde plattegrond bestaat uit twaalf segmenten opgetrokken in bruine baksteen op een hardstenen trasraam. Elk segment wordt gedekt door een zadeldak waarop donkere en niet-originele oranje pannen; houten gootlijst; strakke houten windveren; twee gemetselde schoorstenen. De gevels worden geleed door getoogde staande vensters met ijzeren roedenverdeling onder segmentboog met hardstenen onderdorpel; gemetselde hoekpilasters. Aan de voorzijde (zuidgevel) twaalf topgevels, in elk een uitgespaard gevelveld onder keperboog afgezet met een rollaag. In tien topgevels verhoogde opgeklampte dubbele houten deuren waarachter de oorspronkelijke segmentbogen met sluitsteen. In de uitgespaarde gevelvelden van de meest linker en rechter topgevel nieuw metselwerk. In de westgevel vier rechthoekige uitgespaarde gevelvelden. In de twee centrale gevelvelden een staand getoogd venster. In het linker gevelveld een dichtgemetseld getoogd venster en een niet-originele deur. In het rechter gevelveld een niet-origineel venster. Aan de achterzijde (noordgevel) twaalf topgevels, in elk een uitgespaard gevelveld onder keperboog afgezet met een rollaag. In elk gevelveld twee staande getoogde vensters, waarvan enkele zijn dichtgemetseld. In de oostgevel vier rechthoekige uitgespaarde gevelvelden. In drie gevelvelden een staand getoogd venster waarvoor niet-origineel beschot. In het rechter gevelveld een dichtgemetselde deur (oorspronkelijk opgeklampte houten deur met getoogd tienruits bovenlicht). In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten kapspanten, gedragen door zeshoekige gietijzeren kolommen. Waardering Locomotievenloods van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een locomotievenloods uit 1877 in de provincie Groningen - vanwege de opvallende vormgeving - vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur - vanwege de opvallende ligging in een industrieel gebied ten noorden van de oude vesting - vanwege de uniciteitswaarde en typologische zeldzaamheidswaarde van dit type gebouw in de provincie Groningen - als herinnering aan de ontwikkeling van de spoorwegen en het industriële verleden van dit gebied - vanwege de ruimtelijk-visuele relatie met het bedieningsgebouwtje (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522546
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De oude locloods in 2008

LocLoods1877 is een voormalige locomotiefloods van de Staatsspoorwegen in Bad Nieuweschans in de Nederlandse provincie Groningen.

De loods is gelegen in Oudezijl bij het station Bad Nieuweschans, waar de spoorlijn Harlingen - Nieuwe Schans en de spoorlijn Ihrhove - Nieuweschans in elkaar overgaan. Deze polygonale locomotiefloods bood bij gereedkoming in 1877 plaats aan acht stoomlocomotieven en werd later uitgebreid voor twaalf.[1] Elke locomotief kon worden gestald in zijn eigen bakstenen segment met zadeldak en aan zowel voor- als achterzijde een topgevel. Hoewel alle segmenten rechte muren hebben, wekt de schakeling van de segmenten aan elkaar de indruk van een halve cirkel. De sporen vanuit elk segment kwamen aan de voorzijde van de loods samen op een draaischijf. De dakconstructie wordt gekenmerkt door zeshoekige kolommen van gietijzer, die de kapspanten ondersteunen.

In 1935 werd de loods buiten gebruik gesteld. Van 1948 tot 1980 diende het pand als busgarage van het streekvervoerbedrijf GADO. Van 1984 tot 1998 werd het grootste deel van de loods gebruikt als graanopslagplaats door de Noordelijke Graanhandel. In 1996 werd het gebouw opgenomen in een reeks van industrieel erfgoed in de provincie Groningen.

In 1999 werd de toenmalige gemeente Reiderland eigenaar van de locomotiefloods. Drie jaar later kwam de loods in het bezit van de Stichting DBF, die het gebouw restaureerde en een culturele bestemming gaf. In april 2004 werd het pand officieel in gebruik genomen. In het gebouw, een rijksmonument,[2] waren o.a. horeca, kunstmuseum en een 'legostenen'-museum gevestigd.

In 2019 is de Stichting Graanrepubliek 2.0 eigenaar. Er worden nu graangerelateerde streekproducten vervaardigd door o.a. een bierbrouwerij, moutmakerij, bakkerij, pastamakerij, jeneverstokerij etc. Er is een productenwinkel, terras en horeca met evenementenruimte.


Monumenten in de buurt van Oude remise (Bad Nieuweschans) Voorm. locomotievenloods in Bad Nieuweschans

Bedieningsgebouwtje spoorbrug

Oudezijl 1
Bad Nieuweschans (Gemeente Oldambt)
Omschrijving Het BEDIENINGSGEBOUWTJE (gebouwd omstreeks 1930 in een Interbellum architectuur) is opgetrokken in een gesinterde bruinpaarse ..

Graansilo Voorm. graansilo in aan de Delftse School verwante stijl

Verlengde Hoofdstraat 1
Bad Nieuweschans (Gemeente Oldambt)
Inleiding GRAANSILO gebouwd omstreeks 1946 in opdracht van H. Watermann in een stijl verwant aan de Delftse School. De gebroeders G. en J. ..

Marechausseekazerne Voorm. marechausseekazerne in Interbellumstijl

Molenstraat 5
Bad Nieuweschans (Gemeente Oldambt)
Inleiding Voormalige MARECHAUSSEEKAZERNE, bestaande uit een kantoor met twee woningen en drie aangebouwde BERGINGEN, gebouwd in 1918. Het i..

Woonhuis onder breed zadeldak met voorschild

Voorstraat 13
Bad Nieuweschans (Gemeente Oldambt)
Woonhuis onder breed zadeldak met voorschild. Boven de brede gepleisterde voorgevel gootlijst. Op de verdieping drie vensters.

Pand met verdieping onder zadeldak tegen gepleisterde topgevel met nokanker

Voorstraat 11
Bad Nieuweschans (Gemeente Oldambt)
Pand me verdieping onder zadeldak tegen (gepleisterde) topgevel; gesmeed nokanker. Op de verdieping zesruitsvensters.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)