Graanpakhuis in Beerta

Oudeweg 39
9686VA Beerta (gemeente Oldambt)

Beschrijving van Graanpakhuis

Omschrijving GRAANPAKHUIS uit 1912, opgetrokken in een rood-bruine baksteen met muurankers op een trasraam van licht gesinterde klinkers. Het afgeknotte zadeldak, gedekt met golfplaat (niet origineel), heeft een gemetselde schoorsteen, drie ijzeren dakramen en een goot op klossen. In de kopgevel (noord) dubbele schuurdeuren (vernieuwd); erboven twee getoogde dubbele houten schuurdeuren. In de kopgevel (zuid) twee kleine getoogde ijzeren vierruits schuurvensters, en een ijzeren roosvenster. In de oostgevel (vernieuwde) dubbele schuurdeuren met latei, getoogde dubbele houten schuurdeuren en vier getoogde staande ijzeren zesruitsvensters. In de westgevel twee opgeklampte deuren, drie kleine getoogde ijzeren vierruits schuurvensters en drie getoogde staande ijzeren zesruitsvensters. Waardering Graanpakhuis uit 1912 van algemeen belang - als zeldzaam voorbeeld van een graanpakhuis uit 1912 - vanwege de redelijke mate van gaafheid - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met boerderij en de bijschuur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)