Huis te Heenvliet (met Kasteel Ravesteyn): historische tuinaanleg in Heenvliet

3218AM Heenvliet (gemeente Bernisse)

Beschrijving van Huis te Heenvliet (met Kasteel Ravesteyn): historische tuinaanleg

Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Huis te Heenvliet. Zeer eenvoudige aanleg met de ruïne als middelpunt gelegen binnen een patroon van rechthoekige omsingelde (knotwilgen) weilanden. De op een verhoging gelegen ruïne staat binnen een dubbele omgrachting: een ronde brede binnengracht die enigszins vergraven is met treurwilgen rondom en een rechthoekige buitengracht die alleen aan de oostzijde een breed verloop heeft. Op de plattegronden uit het Kaartboek uit 1693 staat het patroon van weilanden, sloten en grachten al aangegeven, grotendeels overeenkomstig de huidige situatie en omvang. Direct achter het huis, dat op een dijklichaam staat, lag in de 17de eeuw een rechthoekige parterre de broderie; thans ligt hier een (moderne) bordertuin, aan de westzijde afgesloten door een bosstrook. Moestuin. Waardering HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Huis te Heenvliet van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ruïne die sinds de 17de-eeuw in de tuin- en parkaanleg is opgenomen en behouden is gebleven; - vanwege de utilitaire aanleg met dubbele gracht en weilanden rondom; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)