Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groot woonhuis in 's Hertogenbosch

Woonhuis

Oude Dieze 12
5211KV 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Bouwjaar: 1888


Beschrijving van Groot woonhuis

Inleiding. Groot WOONHUIS, gelegen op de hoek van de Oude Dieze met de Triniteitsstraat, gebouwd in 1888 in opdracht van mr. Theodore Serraris, later in gebruik als kantoor van de keuringsdienst van waren. Het gebouw vertoont de vormentaal van de Neo-Renaissance. Omschrijving. Het tweelaags herenhuis op L-vormige plattegrond is opgetrokken uit een bruinrode machinale baksteen en telt twee bouwlagen. Het heeft een evenwijdig zadeldak met leien in Maasdekking. De gevels hebben een hardstenen plint en cordonlijsten onder de ramen. Tevens zijn er natuurstenen speklagen. De T-vormige schuiframen hebben korfbogen met siermetselwerk en hoek- en sluitstenen. Tussen de ramen gesmede sierankers. Dubbele paneeldeur onder een korfbogige ontlastingsboog met hoekstenen en sluitsteen met leeuwenkop. In het veld boven de deur jaartal en initialen SV. De zijgevel heeft dezelfde ramen als de voorgevel en een driehoekige schoudergevel met hardstenen afdekking en toppinakel met bekroning in siersmeedwerk met windwijzer. In de top een driedelige van ramen voorziene nis. Op de hoek op de eerste etage een overhoekse erker op forse natuurstenen consoles. De erker heeft een natuurstenen afdekking. Kroonlijst en dakkapellen zijn toevoegingen uit het begin van de twintigste eeuw. De aanbouw heeft T-ramen en herhaalt de detaillering van de voorgevel. De achtergevel is eenvoudiger van opzet. In de oksel van de aanbouw een eenlaags gedeelte met smeedijzeren balkonhek en driedelige ramen. Tuinmuur met poort. Inwendig bewaart het gebouw in de gang met pilasters een cassette stucplafond. Paneeldeuren. Stookkelder met gemetselde troggewelfjes tussen ijzeren binten. Trappenhuis met gesneden trappaal tussen begane grond en verdieping. Op de verdieping hal met stucwerk cassettenplafond. Waardering. Het woonhuis is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de bouw van luxueuze woonhuizen in de randzone van de middeleeuwse binnenstad. Het object is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de detaillering en de opzet als breed huis. Het object heeft ensemblewaarde omdat het als hoekpand deel uitmaakt van een gave straatwand in neostijlen. Het huis is tot slot van belang vanwege de gaafheid van exterieur en delen van het interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522533
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groot woonhuis in 's Hertogenbosch

In de rooilijn van de oude dieze gelegen voormalig herenhuis

Oude Dieze 10
's Hertogenbosch
Inleiding. Een in de rooilijn van de Oude Dieze gelegen voormalig HERENHUIS. Het betreft een tussenwoning op een rechthoekig perceel. Het i..

woonhuis

Oude Dieze 19
's Hertogenbosch
19e-Eeuws, dubbel KOETSHUIS onder breed en hoog met blauwe Hollandse pannen gedekt zadeldak met schild (voor) en tegen gepleisterde topgevel..

Pand met verdieping onder met blauwe hollandse pannen gedekt zadeldak met schild en tegen gepleisterde tuitgevel

Oude Dieze 21
's Hertogenbosch
Pand (XIX B met oudere kern) met verdieping onder met blauwe Hollandse pannen gedekt zadeldak met schild (voor) en tegen gepleisterde tuitge..

woonhuis

Oude Dieze 8
's Hertogenbosch
Uit 1888 daterend, in schoon metselwerk opgetrokken, neo-renaissance pand met verdieping onder met rode Hollandse pannen gedekt schilddak me..

Huis met eenvoudige gevel

Oude Dieze 17
's Hertogenbosch
HUIS met eenvoudige gevel; schuiframen, beneden luiken; kroonlijst op gesneden consoles in régence stijl. Omstreeks 1775.

Kaart & Routeplanner

Route naar Groot woonhuis in 's Hertogenbosch

Foto's (5)