Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Driedubbel woonhuis, per pand bestaand uit een boven- en benedenwoning in 's Hertogenbosch

Woonhuis

Koninginnenlaan 3
5211WD 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Bouwjaar: 1898


Beschrijving van Driedubbel woonhuis, per pand bestaand uit een boven- en benedenwoning

Inleiding. Driedubbel WOONHUIS, per pand bestaand uit een boven- en benedenwoning, gebouwd in 1898 aan een der hoofdassen van het uitbreidingsplan Het Zand, naar ontwerp van de architect L. Frankefurt in opdracht van C. de Rooy. Het geheel vertoont de vormentaal van de Neo-Renaissance en het Eclecticisme. De afdekkingen van de hoekerkers ter plaatse van de panden 3-5 en 11-13 zijn in 1941 verwijderd. Omschrijving. Tweelaags panden met souterrain, afgedekt met platte daken met voorschilden met leidekking. De voorgevels vertonen een symmetrische opbouw in rode baksteen met ornamenten, pilasters en speklagen in gele baksteen. Hardstenen plint. De afzonderlijke panden tellen elk drie raamassen, waarvan een wordt ingenomen door de entreeportiek met erker. Deze erker sluit bij de hoekpanden de gevelcompositie af, bij het middenpand is de erker rechts gelegen, waardoor binnen de symmetrische opbouw een schilderachtige asymmetrie ontstaat. Entreeportieken met eiken dubbele deuren. In de erkers driedelige ramen. In de bekroningen een raam onder rondboog, bij de middenerkers gevat in een topgevel met smeedijzeren pinakel. De hoekerkers hebben kroonlijsten met fronton en vormen een markant accent in de de straatwand. Pand no. 3 bewaart nog een deel van de verdwenen bekroning, in de vorm van een zinken ronde cartouche. Ongedeelde schuiframen en deels T-ramen, op de begane grond van de hoekpanden met rondbogen. De overige ramen hebben segmentbogen met siermetselwerk. Deels nog glas-in-lood bovenlichten. Inwendig is de oorspronkelijke indeling in hoofdlijnen bewaard gebleven. Waardering. Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van woningen in de eerste Bossche stadsuitbreiding na de slechting van de vestingwallen; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boven- en benedenwoning. Het object is van architectuurhistorisch belang door mengvorm van eclectische en neorenaissancevormen in stijl en detaillering en is tevens van belang als voorbeeld van het werk van L. Frankefurt. Het pand heeft ensemblewaarden vanwege de typologische en stedenbouwkundige samenhang met de overige bebouwing aan een der hoofdassen van het plan 't Zand. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522532
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Driedubbel woonhuis, per pand bestaand uit een boven- en benedenwoning in 's Hertogenbosch

woonhuis

Stationsweg 33
's Hertogenbosch
Uit 1899 daterend, in schoon metselwerk opgetrokken hoekpand met verdieping onder met leien gedekt omlopend schilddak; in zuidgevel hoekrisa..

woonhuis

Stationsweg 29
's Hertogenbosch
Uit 1900 daterend, in schoon metselwerk opgetrokken pand met 2 verdiepingen onder omlopend schilddak; boven oostelijk deel een insteekkap te..

woonhuis

Stationsweg 27
's Hertogenbosch
Uit 1900 daterend, in schoon metselwerk opgetrokken pand met verdiepingen onder met pannen gedekt zadeldak, aan de voorzijde tegen tuitgevel..

woonhuis

Stationsweg 23
's Hertogenbosch
Uit ca.1900 daterend, in schoon metselwerk opgetrokken vlakgedekt pand met twee verdiepingen en een met leien gedekt dakschild aan de straat..

woonhuis

Stationsweg 21
's Hertogenbosch
Westelijke helft van uit ca. 1900 daterend, in schoon metselwerk opgetrokken pand met verdieping onder met leien gedekt omlopend schilddak m..

Kaart & Routeplanner

Route naar Driedubbel woonhuis, per pand bestaand uit een boven- en benedenwoning in 's Hertogenbosch

Foto's (1)