Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in 's Hertogenbosch

Woonhuis

Brede Haven 5
5211TL 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Bouwjaar: 1889


Beschrijving van woonhuis

Inleiding. WOONHUIS met voormalige bedrijfsruimte op de begane grond, in 1889 gebouwd in Neo-Renaissance vormen. Rond 1995 gerenoveerd. Omschrijving. Het drie raamassen brede bouwwerk telt drie lagen een een zolderetage. Het is opgetrokken uit machinale baksteen met ornamenten in geschilderde natuursteen en wordt afgedekt door een zadeldak. De ingang bevindt zich in de linkertravee. De ramen hebben deels gewijzigde vier- en zesruits schuif- en draairamen met glas-in-lood bovenlichten onder segmentbogen met aanzet- en sluitstenen en in de vullingen siermotieven. Deze bestaan op de eerste etage uit maskerkoppen en op de overige etages uit schelpmotieven. Onder de ramen cordonlijsten en overigens speklagen. Op de eerste etage tevens in de linkertravee een driezijdige erker van hout met gebogen dak met zinken schubleien. De tuitgevel heeft een middendeel dat met pilasters uitkraagt op voluten met leeuwenkloppen en bekroond wordt door een opbouw met gebogen fronton en vulten. De top heeft verder deklijsten, speklagen en rolwerkcartouches met Anno 1889. Inwendig op de verdieping suitekamer met stucplafonds. Hier in de voorkamer een marmeren schoorsteenmantel. Waardering. Het woonhuis is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de bouw en vernieuwing van stedelijke woonhuizen in de middeleeuwse binnenstad. Het object is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het stadswoonhuis. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de detaillering en de rijke opzet van de gevel. Het object heeft ensemblewaarde omdat het deel uitmaakt van een gave straatwand aan de Bossche stadshaven. Het huis is tot slot van belang vanwege de gaafheid van het exterieur en delen van het interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522531
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in 's Hertogenbosch

Voorhuis met vast achterhuis met twee verdiepingen onder met blauwe Hollandse pannen gedekt schilddak

Brede Haven 2
's Hertogenbosch
In oorsprong 16e eeuws pand - voorhuis met vast achterhuis - met twee verdiepingen onder met blauwe Hollandse pannen gedekt schilddak. In 18..

gebouw

Visstraat 52
's Hertogenbosch
Hoekgebouwtjes behorende tot de voormalige, omstreeks 1870 gebouwde visbank. In schoon metselwerk opgetrokken pandjes ter grootte van een ve..

'Dit is in Vlymen' uit 1635. Huis met trapgevel met natuurstenen banden, blokken en waterlijsten

Smalle Haven 23
's Hertogenbosch
'Dit is in Vlymen' uit 1635. HUIS met trapgevel met natuurstenen banden, blokken en waterlijsten. Vensters der eerste verdieping met Tudorbo..

Onderkelderd pand, met verdieping onder blauwe Hollandse pannen gedekt, afgewolfd zadeldak

Buitenhaven 8
's Hertogenbosch
Onderkelderd pand, met verdieping onder blauwe Hollandse pannen gedekt, afgewolfd zadeldak. De voorgevel is in de 19e eeuw verhoogd met een ..

De Steur

Visstraat 24
's Hertogenbosch
'De Steur', 1635 blijkens jaartal in de top. Huis met trapgevel met voluutvormige dekstukken. Op de tweede verdieping pilasters die de ontl..

Kaart & Routeplanner

Route naar woonhuis in 's Hertogenbosch

Foto's (2)