Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in 's Hertogenbosch

Woonhuis

Walpoort 35
5211DK 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Bouwjaar: 1884


Beschrijving van woonhuis

Inleiding. Het blok, bestaande uit zes ARBEIDERSWONINGEN, is gelegen aan de noordelijke zijde van de Walpoort en sluit op de hoek Walpoort - Sint Janssingel aan op de woonhuizen Sint Janssingel 46-48. De woningen werden in 1884 gebouwd in opdracht van fabrikant W. Grasso, voor de werknemers van de machinefabriek. De arbeiderswoningen werden opgetrokken in een Traditioneel-Ambachtelijke bouwstijl, met een verzorgde detaillering. De woningen werden later uitgebreid met een lagere uitbouw aan de achterzijde. Hierbij werd een gedeelte van de oorspronkelijke achtergevel van de woningen uitgebroken. Het interieur van de woningen is gemoderniseerd. Omschrijving. De arbeiderswoningen hebben een rechthoekige plattegrond en tellen één bouwlaag onder een schilddak, gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Bakgoot. Dakvensters in het dakschild boven de achtergevel. De gevels zijn opgetrokken in baksteen, met een hardstenen plint. Onder de goot een sierlijst. In de voorgevel gietijzeren sierankers, in de zij- en achtergevel eenvoudiger muurankers. De woningen hebben een eenvoudige ingangspartij, bestaande uit een vernieuwde paneeldeur met gedeeld bovenlicht. Hiernaast, ter plaatse van de woonkamer, een zesruits schuifraam. Walpoort 45 heeft naast de ingang een klein éénruits raam. Het hoekhuis Walpoort 35 heeft geheel rechts nog een zij-ingang. De oorspronkelijke achtergevel van de arbeiderswoningen gaat grotendeels schuil achter een moderne aanbouw onder een vlak lessenaarsdak. De oostelijke kopgevel is vensterloos. Het inwendige van de arbeiderwoningen is gemoderniseerd. De uiterst eenvoudige dispositie is grotendeels gehandhaafd: op de begane grond een klein vierkant halletje met toegang tot de woonkamer. Hierin een open keuken en een trap naar de zolderverdieping, waar een slaapkamer en een bergruimte zijn ondergebracht. Waardering. De arbeiderwoningen zijn van algemeen belang. De arbeiderwoningen bezitten cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als illustratie van arbeidershuisvesting, tot stand gekomen in opdracht van een fabrikant. De eenvoudige arbeiderswoningen zijn voorts van belang als voorbeeld van een typologische ontwikkeling. De arbeiderswoningen zijn van belang vanwege functionele en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522526
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in 's Hertogenbosch

Van Lanschot's Stichting

Sint Janssingel 88
's Hertogenbosch
Inleiding. Het TEHUIS voor bejaarde mannen, bekend als de "Van Lanschot's stichting" is gelegen aan de oostelijke zijde van de Sint Janssin..

woonhuis

Molenstraat 31
's Hertogenbosch
Laat 17e eeuws pand met verdieping onder met Hollandse pannen gedekt zadeldak tegen ingezwenkte halsgevel (voor) en met schild (achter); zij..

woonhuis

Molenstraat 16
's Hertogenbosch
In oorsprong waarschijnlijk 17e eeuws, gedeeltelijk over de Dieze gebouwd pand zonder verdieping onder twee met blauwe Hollandse pannen gede..

Brug over de dieze, naar het uilenburgstraatje toe

Uilenburg (brug) Ong tussen 10 en 13
's Hertogenbosch
Brug over de Dieze, naar het Uilenburgstraatje toe.

Gebouw met topgevel

Uilenburg 14
's Hertogenbosch
Gebouw met topgevel. Poortje met geblokte natuurstenen omlijsting, 1649 blijkens jaartal. Oude deuren met een fraai gesneden middenstijl (ma..

Kaart & Routeplanner

Route naar woonhuis in 's Hertogenbosch

Foto's (1)