Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Kleine Winst in 's Hertogenbosch

Gebouw

Markt 29
5211JV 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Bouwjaar: 1875


Beschrijving van De Kleine Winst

Inleiding. Het WINKEL-WOONHUIS met een voorgevel uit 1875 in Eclectische bouwstijl heeft een oudere kern en kelder, die mogelijk tot de late Middeleeuwen teruggaan. Het is gelegen in een rij van winkel-woonhuizen aan de Markt in het centrum van de stad. Deze plek staat te boek als de geboorteplaats van Jeroen Bosch (1450-1516). Omschrijving. Het winkel-woonhuis op rechthoekige plattegrond is drie bouwlagen hoog en heeft een zadeldak. De winkelpui bestaat uit smalle houten puipilasters en hoge etalageruiten. Zij kent een licht geprofileerde hardstenen plint, ingelegd met marmer. In de rechter plint is ca. 1995 een bronzen herdenkingsplaquette geplaatst met de inscriptie:"JEROEN BOSCH/ 1450-1516/ BRACHT HIER IN/ 'DE ROOSEKRANS'/ ZIJN JEUGDJAREN DOOR". De eerste en tweede verdieping hebben een gepleisterde en geschilderde gevel. Op de eerste verdieping zijn twee licht getoogde vensters aangebracht met geprofileerde lijsten met kuif en uitspringende bovenhoeken. De vensters hebben T-ramen. Op de tweede verdieping zijn vergelijkbare vensters aangebracht, die evenwel iets lager zijn en zijn voorzien van openslaande ramen. In deze vensters zijn gedecoreerde ijzeren raamhekjes geplaatst. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst met consoles. Het dak is belegd met oud-Hollandse pannen. Uit het dak steekt een dakkapel met vierruits schuifraam. Voor de pui liggen kelderluiken. Kelder, muren en indeling van het pand dateren van ver vóór de bouw van de voorgevel. De kelder dateert mogelijk uit de vijftiende eeuw en bestaat uit een voorgedeelte met houten zoldering en een deur naar de straatzijde, en een achtergedeelte met tongewelf. In de voorkelder is een bakoven geplaatst, die vermoedelijk uit 1911 dateert maar mogelijk een oudere oorsprong heeft. De winkelinrichting dateert vermoedelijk uit 1875 en bestaat uit open houten kastenwanden en een houten toog. Het gestucte plafond kent een beschildering met bloemmotieven in Eclectische stijl. In het erachter gelegen magazijngedeelte is een afscheidingswand met glas-in-lood ramen en schuifdeuren geplaatst. Het achterhuis kent een vloer met polychrome en gepolijste cementtegels. De houten kapconstructie is mogelijk laat-Middeleeuws en heeft een gordingenkap met krommerspanten. Waardering. Het winkel-woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een op het eind van de 19de eeuw verbouwd winkel-woonhuis met middeleeuwse kern. Het heeft architectuurhistorische waarde als representant van Eclectische bouwen. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de verschillende historische bouwperioden die het vertegenwoordigt. Het pand heeft ensemblewaarde vanwege de ligging aan de markt en in een rij van vergelijkbare winkel-woonhuizen. Het pand is gaaf behouden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522496
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Markt 29

De Kleine Winst is een pand aan de Markt in de binnenstad van 's-Hertogenbosch. De plek waar het huis staat, is aan de Markt 29 en staat te boek als de plaats waar Jheronimus Bosch een deel van zijn jeudjaren heeft doorgebracht en wellicht het vak heeft geleerd van zijn vader, die ook kunstschilder was. Van de tijd van Jheronimus Bosch is alleen de kelder bewaard gebleven. Het pand is een rijksmonument.

Bij de reconstructie van de stadsbrand van 's-Hertogenbosch in 1463 wordt er melding gemaakt, dat er op deze plaats een schildersatelier aanwezig was. Waarschijnlijk de vader van Jheronimus Bosch, die het huis in 1462 zou hebben gekocht.[1] Later waren er andere personen die het huis bezaten of huurden. In de archiefstukken is echter de naam van Jheronimus Bosch niet terug te vinden.[2]

Wat er over is van Markt 31.

In de avond van zaterdag 27 februari 2016 stortte het pand op Markt 31, direct links gelegen aan De Kleine Winst in elkaar[3]. Er waren geen gewonden, maar het pand was wel volledig verwoest. Vermoedelijk is er iets misgegaan tijdens restauratiewerkzaamheden aan het pand. Er zat een vestiging in van de brillenketen Pearle.Monumenten in de buurt van De Kleine Winst in 's Hertogenbosch

De Witte Helm

Markt 27
's Hertogenbosch
De Witte Helm, in oorsprong 16e eeuws, verbouwd 1648, in 1948 hersteld en verbouwd door H.W.Valk en van vrij gefantaseerde trapgevel voorzie..

Huis met lijstgevel uit het begin der 19e eeuw

Markt 35
's Hertogenbosch
Huis met lijstgevel uit het begin der 19e eeuw. Winkelpui met beeld van eenhoorn voor bovenlicht. 19e eeuws winkelinterieur, kasten; achterw..

Huis met lijstgevel met dakkapel, schuiframen en rijke pui

Hinthamerstraat 4
's Hertogenbosch
HUIS met lijstgevel met dakkapel, schuiframen en rijke pui uit 1789. Fraaie dubbele paneeldeur, gesneden kalf en rijk bovenlicht met beelten..

Huis met lijstgevel met dakkapel en kroonlijst op klossen

Markt 37
's Hertogenbosch
Huis met lijstgevel met dakkapel en kroonlijst op klossen, omstreeks 1800.

Huis met rijke neogotische gevel uit plm 1845, spitsboogvensters met gietijzeren traceringen

Markt 39
's Hertogenbosch
HUIS met rijke neogotische gevel uit plm 1845, spitsboogvensters met gietijzeren traceringen. Gevel ingedeeld door rolstaven en boogfriezen...

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)