Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Standbeeld Jeroen Bosch in 's Hertogenbosch

Overig

Markt (tegenover Stadhuis)
5201AA 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Bouwjaar: 1934
Architect: August Falise

(1 recensie)

Beschrijving van Standbeeld Jeroen Bosch

Inleiding. Het STANDBEELD voor Jeroen Bosch is geplaatst op de Markt, tegenover het stadhuis, in het centrum van 's-Hertogenbosch. Het standbeeld werd ontworpen en gesigneerd door de beeldhouwer A. Falise. Het standbeeld, dat stijlelementen van het Realisme vertoont, werd opgericht in 1934. Omschrijving. Het bronzen standbeeld is geplaatst op een granieten sokkel, die een driedelige opstand vertoont: een tweedelige octogonale basis met daarboven een tweedelige, getrapte blokvormige sokkel. Aan de voorzijde van de sokkel de inscriptie: "IHERONIMUS BOSCH 1450-1516". Hierboven het bronzen beeld van Jeroen Bosch, staand tegen een basement. De schilder is gekleed in een ruim vallend gewaad en draagt een middeleeuws aandoend hoofddeksel. In de rechterhand houdt de schilder een penseel, in de linkerhand een palet. Op de basis van het bronzen beeld de signatuur Aug. Falise. Waardering. Het standbeeld voor Jeroen Bosch is van algemeen belang. Het standbeeld bezit cultuurhistorische waarde als herinnering aan de beroemde Bossche schilder. Het standbeeld heeft kunsthistorische waarde door de Realistische stijl, karakteristiek voor standbeelden uit de jaren dertig van de 20ste eeuw. Voorts is het beeld van kunsthistorisch belang vanwege de plaats die het inneemt binnen het werk van de beeldhouwer A. Falise, die in Brabant vele standbeelden en monumenten ontwierp. Het standbeeld bezit ensemblewaarde vanwege het belang van het object voor het aanzien van de Markt. Het standbeeld is tot slot van belang vanwege de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522493
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen (1)

Standbeeld Jeroen Bosch
4
Recensie door: ()
Let op: het beeld van Jeroen Bosch staat al lang niet meer tegenover het stadhuis, maar op een andere hoek van de Markt, voor het pand 'De Kleine Winst' waar de schilder enige tijd heeft gewoond en gewerkt.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Standbeeld Jeroen Bosch
's-Hertogenbosch Rijksmonument 522493 Jeroen Bosch op de Markt.JPG
Kunstenaar August Falise
Jaar 1929
Materiaal Brons
Locatie Markt, 's-Hertogenbosch
Monumentnummer 522493
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Standbeeld Jeroen Bosch is een standbeeld op de Markt in de Binnenstad van 's-Hertogenbosch. Het is gemaakt van brons en is vanaf de sokkel gemeten 210 centimeter hoog.[1]

Voorstelling

Het standbeeld is in 1929 gemaakt door de beeldhouwer August Falise. Het stelt voor de schilder Jheronimus Bosch. Een tekening uit de Recueil d'Arras is gebruikt als model. Men gaat ervan uit dat dit een portret is van Jheronimus Bosch. In het Noordbrabants Museum bevindt zich een voorstudie van het beeld.

Portret van Jheronimus Bosch. Dit portret heeft model gestaan voor het standbeeld.

Voorgeschiedenis en onthulling

Initiatiefnemer van het beeld was de toenmalige burgemeester van 's-Hertogenbosch, Frans Johan van Lanschot. In 1927 richtte hij een fonds op waaruit het beeld werd bekostigd.[2] Op 17 juni 1930 onthulde hij het beeld in het bijzijn van commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, Van Rijckevorsel.[3] Tijdens de onthulling werd Bosch Jeroen Bosch "le faizeur de Dyables" genoemd. Ter gelegenheid van de onthulling sloeg de firma Begeer een gedenkpenning met op de voorzijde het portret van de schilder en op de achterzijde het wapen van 's-Hertogenbosch.[4]

Verhuizingen

Het beeld stond eerst in het midden van de Markt, ten westen van de plaats waar later de reconstructie van de put stond. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog werd het beeld tijdelijk ondergebracht in het Kruithuis. In 1953 kreeg het beeld een nieuwe sokkel[5], en in 1977 is het vanwege renovatie van de Markt verplaatst naar een locatie tegenover het Stadhuis.

In 2007 begon de gemeente 's-Hertogenbosch met een totale renovatie van de Markt. Deze moest moderner, en zo moesten oude objecten als een puthuis verdwijnen. Het beeld van Jheronimus Bosch bleef echter, maar kon door nieuwe bestrating zijn oude plek tegenover het stadhuis niet behouden. Reden voor behoud van het beeld op de Markt is volgens de gemeente het feit dat Bosch geboren en getogen is aan de Bossche Markt. Zijn nieuwe plek is dan ook tegenover het huis De Kleine Winst, waar hij zijn jeugd doorbracht. Het beeld krijgt een nieuwe, kleinere natuurstenen sokkel die volgens de gemeente zo beter in het straatbeeld past.

Wikisource Bronnen die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Standbeeld Jheronimus Bosch op Wikisource

Monumenten in de buurt van Standbeeld Jeroen Bosch in 's Hertogenbosch

Voormalig winkel-woonhuis in art nouveaustijl

Markt 12
's Hertogenbosch
Inleiding. Het voormalig WINKEL-WOONHUIS is in 1912 gebouwd in Art Nouveaustijl naar ontwerp van de architect T.H.J. Pastoor. De fundamente..

Het Vosken

Markt 5
's Hertogenbosch
Het Vosken. Huis met trapgevel uit begin 17e eeuw. Natuurstenen banden, blokken en waterlijsten. Uitgekraagde togen boven de korfbogige vens..

Raadhuis

Markt 1
's Hertogenbosch
Raadhuis. Ontstaan uit verbouwing van laatgotisch raadhuis uit 1529, waarvan de door kruisribgewelven overwelfde veelbeukige kelder en veel ..

Voormalig winkel-woonhuis in art nouveaustijl

Markt 14
's Hertogenbosch
Inleiding. Het voormalig WINKEL-WOONHUIS is in 1913 gebouwd in Art Nouveaustijl naar ontwerp van de architect T.H.J. Pastoor. De fundamente..

Familie brenninkmeyer gaf de opdracht voor de bouw van dit kleding-warenhuis

Pensmarkt 1
's Hertogenbosch
Inleiding. De familie Brenninkmeyer (C&A) gaf de opdracht voor de bouw van dit kleding-WARENHUIS. Het werd in 1932 ontworpen door architect..

Kaart & Routeplanner

Route naar Standbeeld Jeroen Bosch in 's Hertogenbosch

Foto's (4)