Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele woonhuis in expressionistische stijl in 's Hertogenbosch

Woonhuis

Koningsweg 4
5211BL 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Bouwjaar: 1926


Beschrijving van Dubbele woonhuis in expressionistische stijl

Inleiding. Het DUBBELE WOONHUIS in Expressionistische stijl is in 1926 gebouwd naar ontwerp van H. Damen. Het is gelegen langs de Koningsweg, de belangrijkste noord-zuidas in de wijk Het Zand. Omschrijving. Het tweelaags dubbele woonhuis onder plat dak is gebouwd op U-vormige plattegrond en bestaat uit twee ongelijke woningen. Een gedeelte van de open oksel aan de oostzijde is in later tijd bebouwd met een eenlaags uitbouw. Het pand heeft een betonnen casco met dito vloeren en buitenmuren van machinale baksteen. De hoge dakrand bestaat uit uitspringende gemetselde banden. Uitstekende balkons zijn aangebracht op de eerste verdieping van de west- en de zuidgevel. Een inspringend terras bevindt zich op de begane grond in de zuid-oosthoek. De middenrisaliet van de noordgevel kent een inspringende voordeur met flankerende vensters die worden omlijst door keramische tegels met knopreliƫf. De rechthoekige vensters hebben een, twee, drie of vier glaspanelen, die bij Koningsweg 4 nog ladderramen bevatten. In de woning Diepenbrockstraat 10 zijn deze vermoedelijk in later tijd vervangen door enkele ramen. In de laatste woning worden glas-in-loodramen aangetroffen in de vensters van de achtergevel, de achterdeur en in de ramen van het trappenhuis. De oorspronkelijk inspringende vensterpartij bij het balkon in de westgevel is in later tijd in het gevelvlak geplaatst. Het van oorsprong open balkon in de zuidgevel is in later tijd uitgebouwd. In de westgevel is een gevelsteen aangebracht, behorende bij de woning Koningsweg 4 en voorstellende een ooievaar (die verwijst naar de het beroep als gynaecoloog van de hoofdbewoner) met het bijschrift "1926" en "DE KWINT" (verwijzend naar het aantal leden van het gezin). Beide woningen zijn deels onderkelderd. De indeling van beide woningen is in hooflijnen intact gebleven, evenals de trappenhuizen. In de woning Koningsweg 4 wordt nog een enkel oorspronkelijk stucplafond aangetroffen, een enkele vloer heeft nog de oorspronkelijke betegeling. Op de verdieping zijn de oorspronkelijke houten deurlijsten en de lambrisering aanwezig. De woning Diepenbrockstraat 10 kent nog de oorspronkelijke keukeninrichting en een drietal marmeren schouwen. De tuin van het pand wordt omringd door een bakstenen muur met smeedijzeren hekwerk. Waardering. Het dubbele woonhuis met tuinmuur is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als herenhuis uit het Interbellum met een vormgeving die afwijkt van de omringende huizen. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de harmonieuze vormgeving en is een goed voorbeeld van Expressionistische bouwstijl uit het Interbellum. Het is gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van een dubbel woonhuis in Expressionistische bouwstijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522485
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele woonhuis in expressionistische stijl in 's Hertogenbosch

woonhuis

Koningsweg 33
's Hertogenbosch
Inleiding. Het WOONBLOK, bestaande uit een drietal herenhuizen, een winkel met bovenwoning en een werkplaats met bovenwoning, is in het beg..

woonhuis

Enckevoirtstraat 26
's Hertogenbosch
Inleiding. Het dubbele WOONHUIS is gesitueerd aan de zuidelijke zijde van de Enckevoirtstraat - hoek Koningsweg. De woonhuizen werden in 19..

woonhuis

Guldenvliesstraat 5
's Hertogenbosch
Inleiding. De WONINGEN voor militairen zijn gesitueerd in een gesloten bouwblok langs de oostelijke zijde van de Mayweg, de zuidelijke zijd..

Woonblok, bestaande uit een viertal herenhuizen

Koningsweg 1
's Hertogenbosch
Inleiding. Het WOONBLOK, bestaande uit een viertal herenhuizen, is in 1901 gebouwd naar ontwerp van de architect P. Th. Stornebrink in Ecle..

Villa

Julianaplein 10
's Hertogenbosch
Inleiding. VILLA, in 1908 gebouwd in opdracht van de bankier G. van Lanschot naar ontwerp van de architect K.P.C. de Bazel in vormen van he..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele woonhuis in expressionistische stijl in 's Hertogenbosch

Foto's (1)