Meer dan 63.000 rijksmonumenten


overig in 's Hertogenbosch

Overig

Hekellaan (tegenover Nachtegaalslaantje)
5201AA 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Bouwjaar: 1938


Beschrijving van overig

Inleiding. Aan de Hekellaan gelegen GEDENKTEKEN, vervaardigd in 1938 door architect Co Brandes en beeldhouwer Albert Termote in een stijl die invloeden vertoont van het Expressionisme. De bronzen plaquette werd uitgevoerd door de 'Witmetaalfabriek' te Leiden. Het gedenkteken is opgenomen in het verhoogd gelegen middendeel van een dubbelarmige trap. Deze trap leidt naar een bordes pal bovenop een voormalig rondeel aan de zuidzijde van de vroegere Bossche stadswal, die met de overige rondelen, bastions en voorliggende gracht van rijkswege is beschermd. De Bossche burgerij nam het initiatief voor het gedenkteken ter ere en nagedachtenis van Henri Bakker (1911-1936), de eerste piloot in de Nederlandse luchtmacht. Omschrijving. Het object is symmetrisch van opzet en bestaat uit diverse blokken Duitse Muschelkalksteen van uiteenlopende grootte die een in het midden geplaatste bronzen plaquette omlijsten. Deze plaquette wordt omzoomd met een geprofileerde lijst met versneden hoeken aan de onderzijde en toont in licht haut-reliëf een vliegende adelaar die met zijn klauwen een medaillon met het portret van Henri Bakker vasthoudt. Signatuur rechtsonder '1938 A. TERMOTE'. De kalksteenblokken vormen aan de voet van het gedenkteken een breed uitwaaierende basis en sluiten de bovenzijde af met een strook die boven het belendende muurwerk uitsteekt. Teksten in reliëf: 'DE BURGERIJ / DEZER STAD AAN HAREN LUCHT- / VAARTPIONIER / 1911 / HENRI BAKKER / 1936 / EERSTE PILOOT VAN HET NEDERL. LEGER'. Op de basis is linksonder ingebeiteld: 'CO BRANDES / ARCH.' en rechtsonder 'ALBERT TERMOTE / SCULPT.'. Waardering. Het gedenkteken is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere herinnering aan de begindagen van de Nederlandse luchtmacht en de ontwikkelingen in de luchtvaart tijdens het Interbellum. Daarnaast als bijzondere uitdrukking van een sociale ontwikkeling. Het object heeft kunsthistorische waarde wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de zorgvuldige detaillering. Het object is gaaf bewaard gebleven. Het object is vrij zeldzaam wegens het gebruik van de Duitse Muschelkalksteen en is als gedenkteken zeldzaam binnen het oeuvre van de landelijk bekende architect Brandes. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522460
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van overig in 's Hertogenbosch

overig

Hekellaan 2
's Hertogenbosch
Inleiding. De voormalige militaire MANEGE uit 1900 is gebouwd in Neo-Renaissance bouwstijl naar ontwerp van de Eerst Aanwezend Ingenieur (E..

Stedelijk Gymnasium

Nachtegaalslaantje 2
's Hertogenbosch
Voormalige, in 1865 gebouwd gymnasium; neo-classicistisch, blokvormig pand met verdieping onder met leien gedekt omlopend schilddak; 5 venst..

Hekellaan 4, 's-hertogenbosch

Hekellaan 4
's Hertogenbosch
Hekellaan 4, 's-Hertogenbosch (Complexonderdeel 1) Inleiding. De voormalige Rijks HBS is gelegen aan de noordelijke zijde van de Hekellaan..

Complex Hekellaan

Hekellaan 4
's Hertogenbosch
Hekellaan 4, 's-Hertogenbosch (Complexonderdeel 2) Inleiding. Het SCHEIKUNDELOKAAL van de voormalige Rijks H.B.S. te 's-Hertogenbosch ligt..

Toenmalige woonhuis van de familie Boelen

Triniteitstraat 8
's Hertogenbosch
Gebosseerd gepleisterd, vijf vensterassen breed en drie vensterassen diep pand (XIX B) met verdieping onder met blauwe Hollandse pannen gede..

Kaart & Routeplanner

Route naar overig in 's Hertogenbosch