Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Benzinestation in 's Hertogenbosch

Nijverheid Industrie

Citadellaan 26
5211XB 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Bouwjaar: 1929
Architect: H.Danser


Beschrijving van Benzinestation

Inleiding. Aan een inham in de Citadellaan gelegen BENZINESTATION uit 1929 van architect H. Danser in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Enkele openingen in de achtergevel zijn in later tijd (gedeeltelijk) dichtgezet. In de linker gevel is in de jaren negentig van de 20ste eeuw een airconditioning geplaatst. De benzinepompen zijn van later datum. Het belendende voormalige kantoorgebouw, via een smeedijzeren hek met het benzinestation verbonden, valt buiten de bescherming. Omschrijving. Het vrijgelegen, voornamelijk uit gepleisterde baksteen, glas en beton opgetrokken benzinestation beslaat een rechthoekige plattegrond met afgeronde hoeken aan de straatzijde en telt een bouwlaag onder een plat dak. Op circa een meter onder de dakrand een omlopende betonnen luifel, eveneens met afgeronde hoeken aan de straatzijde. De achtergevel en gedeelte van de linker en rechter gevel bestaan uit een dragende, gecementeerde en beschilderde bakstenen wand. De symmetrische voorgevel en de aan de straat gelegen delen van de linker en rechter gevel bestaan uit een doorlopende glazen pui. In de glaspui bevindt zich een twaalfdelig stalen venster op een gemetselde, gecementeerde en beschilderde afzaat met plint. Aan de uiteinden een beglaasde stalen deur met valraam in het bovenlicht. In het muurdeel van de rechter gevel (noordwestelijke hoek van het pand) een houten deur op een dorpel van marmercement die toegang geeft tot een versoberd toilet annex keukentje, nu in gebruik als magazijn. In het interieur zijn de ijzeren profielbalken van de zoldering door een verlaagd plafond aan het zicht onttrokken. Van het interieur zijn vermeldenswaard: vensterbank met witte keramische tegels, plint onder de glaspui en lambrisering (deels) met gevoegde wandtegels, toilet/keukengroep (deels) met zwart-gele vloertegels en crèmekleurige wandtegels. Waardering. Het benzinestation is van algemeen belang. Het object bezit cultuurhistorische waarden als herinnering aan de forse groei van de automobiel-industrie tijdens het Interbellum, vanwege het belang voor de typologische ontwikkeling van benzinestations en vanwege de innovatieve waarde van de uiterlijke verschijningsvorm, die gepast werd gevonden voor het uitdragen van de functie. Het object bezit als vroege exponent van het Nieuwe Bouwen architectuurhistorische waarde vanwege het belang van de stijl en de toegepaste bouwtechniek voor de geschiedenis van de architectuur. Het object bezit ensemblewaarden wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de belendende wijk De Muntel in de jaren twintig en gelegen aan een van de oude uitvalswegen van Den Bosch naar het noorden. Daarnaast als markant voorbeeld van de historische bebouwing aan de Citadellaan. Het object is van belang vanwege de gaafheid van de hoofdvorm in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van de wijk De Muntel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522449
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Benzinestation in 's Hertogenbosch

Blok arbeiderswoningen

Frederik van Egmontstraat 1
's Hertogenbosch
Inleiding. In de Bossche wijk De Muntel gelegen blok ARBEIDERSWONINGEN, afgegrensd door de F. van Egmontstraat, W. Mariastraat, Van IJssels..

Vrijgelegen voormalig medisch consultatiebureau

Citadellaan 24
's Hertogenbosch
Inleiding. Aan de Citadellaan, in een inham van de bastionnering van de Citadel gesitueerd, vrijgelegen voormalig medisch CONSULTATIEBUREAU..

In het fort citadel een kazerne

Zuid Willemsvaart 2
's Hertogenbosch
In het fort Citadel een kazerne, waarvan het oudste deel, de middenpartij (1790) nog de gedaante heeft van de traditionele, sobere, militair..

Kruithuis

Citadellaan 7
's Hertogenbosch
Kruithuis. Thans bouwkundig studiecentrum. 1618-1621 gebouwd door Jan van der Wege. Binnen een gedempte gracht gelegen, zeshoekig, om een bi..

Voormalige meelfabriek

Buitendijkstraat 25, 26
's Hertogenbosch
Inleiding. De voormalige MEELFABRIEK uit 1909 is gebouwd voor de heer H. Bruyelle, naar ontwerp van de architect F.C. de Beer in Traditonee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Benzinestation in 's Hertogenbosch