Meer dan 63.000 rijksmonumenten


weg en waterwerk in 's Hertogenbosch

Weg En Waterwerk

Brede Haven (peilschaal)
5201AA 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Bouwjaar: 1899


Beschrijving van weg en waterwerk

Inleiding. De PEILSCHAAL is gelegen in de kademuur van de Brede Haven, nabij de brug bij de Oliemolensingel. Circa tien meter ten zuiden van deze brug bevindt zich een uitbouw in de kademuur, waarin een trap naar de aanlegsteigers is aangebracht. Aan de noordelijke zijde van deze uitbouw een uit 1899 daterende peilschaal. Deze is uitgevoerd in een Traditioneel-Ambachtelijke stijl. Omschrijving. De hardstenen peilschaal is gevat binnen een aantal natuurstenen blokken, ingemetseld in de bakstenen kademuur. Op de peilschaal, die is opgebouwd uit verscheidene hardstenen blokken, is de waterstand ten opzichte van het Normaal Amsterdams Peil in centimeters en ellen aangegeven. Boven de peilschaal wordt de kademuur afgedekt door een natuurstenen lijst, waarop de tekst "Rijks Peilschaal boven N.A.P." Waardering. De peilschaal is van algemeen belang. De peilschaal bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling: het vormt een illustratie van de waterstaatkundig-infrastructurele ontwikkelingen rondom 's-Hertogenbosch. De peilschaal bezit ensemblewaarde als bijzondere uitdrukking van de historisch-ruimtelijke relatie met de waterwegen in 's-Hertogenbosch. De peilschaal is tot slot van belang vanwege gaafheid en typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522442
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van weg en waterwerk in 's Hertogenbosch

woonhuis

Oliemolensingel 1
's Hertogenbosch
In 1898 gebouwde, in schoon metselwerk opgetrokken kopie van het uit 1638 daterende pand, dat ter plaatse gestaan heeft. Pand met verdieping..

Pand onder zadeldak

Brede Haven 71
's Hertogenbosch
In oorsprong midden 17e eeuws pand met verdieping onder met rode pannen gedekt zadeldak tegen witgeverfde trapgevel (voor) en met schild (ac..

Pand onder verdieping

Brede Haven 70
's Hertogenbosch
In oorsprong midden 17e eeuws pand met verdieping onder met blauwe Hollandse pannen gedekt zadeldak tegen gepleisterde trapgevel (voor) en t..

Draaibrug

Brugplein draaibrug
's Hertogenbosch
Inleiding. Gelijkarmige stalen DRAAIBRUG op stenen onderbouw met vakwerkhoofdliggers aan weerszijden van de rijvloer, tussen 1900 en 1902 g..

In de rooilijn en op de hoek van de van Tuldenstraat en jan Heinsstraat gelegen herenhuis

van Tuldenstraat 1
's Hertogenbosch
Inleiding. In de rooilijn en op de hoek van de Van Tuldenstraat en Jan Heinsstraat gelegen HERENHUIS. Linkergevel vrijliggend met klein erf..

Kaart & Routeplanner

Route naar weg en waterwerk in 's Hertogenbosch

Foto's (1)