Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blauwe Sluis in Gewande

Weg En Waterwerk

Krommenhoek ong
5201AA Gewande (gemeente 's Hertogenbosch)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1768


Beschrijving van Blauwe Sluis

KROMMENHOEK Onderdeel I, Blauwe Sluis. Inleiding. Zogenaamde Blauwe Sluis, in aanleg daterend uit 1768 maar in de negentiende en twintigste eeuw enkele malen gewijzigd. De sluis, die is opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele vormen, functioneert niet meer als zodanig. In aanleg vormde de sluis een aanvulling op het zogenaamde Blauwe fort en had zowel een uitwaterings- als een inundatiefunctie. Toen in de negentiende eeuw de stoomgemalen voor de afwatering van de verschillende weteringen werden aangelegd, verloor de sluis zijn functie. Bij de dijkverhogingen in circa 1979 werd de sluis halverwege dichtgemetseld en in het dijklichaam opgenomen. Omschrijving. Stenen sluis met twee kokers, elk wijd 1,89 m en hoog 2,48 m. Elke koker is voorzien van een deur. De slagbalken liggen op respectievelijk 1,77 m en 1,44 m boven AP. In het metselwerk van de noordelijke muur is een hardstenen peilschaal opgenomen. In het dijklichaam bevinden zich de ijzeren restanten van de takelinrichting voor de deuren en een ijzeren hekwerk met leuningen. Het is onbekend of de deuren zich ook in het dijklichaam bevinden. Waardering. Het Blauwe Sluis is van algemeen belang. De sluis bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van zowel een geografisch/landschappelijke als een militair-historische ontwikkeling. De sluis heeft ensemblewaarden vanwege de functionele samenhang met de overige gemalen bij Gewande. Het object is van bijzondere betekenis voor de ontwikkeling van de waterstaatkundige huishouding van de streek rond 's-Hertogenbosch. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522436
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blauwe Sluis in Gewande

Hertogsgemaal

Krommenhoek ong
Gewande (Gemeente 's Hertogenbosch)
Inleiding. Hertogsgemaal, in 1940 opgetrokken naar plannen van R. VerLoren van Themaat in vormen van de Delftse School. Het gemaal diende o..

Museumgemaal Caners

Krommenhoek ong
Gewande (Gemeente 's Hertogenbosch)
KROMMENHOEK Onderdeel III, het gemaal Caners. Inleiding. Het gemaal Caners, in 1933 opgetrokken naar plannen van het ingenieursbureau Van ..

Sara Catharina

Kievitsham 8
Kerkdriel (Gemeente Maasdriel)
Korenmolen "Sara Catharina". Ronde gemetselde stellingmolen, 1846. Hersteld na zware oorlogsschade in 1947.

Scherpenheuvel

Teisterbandstraat 26
Kerkdriel (Gemeente Maasdriel)
Boerderij, waarschijnlijk 17e eeuw, met hoog zadeldak tussen puntgevels.

Huis "Het Teisterbant"

Teisterbandstraat 27
Kerkdriel (Gemeente Maasdriel)
Huis "Het Teisterbant". Gepleisterd huis, vermoedelijk 15e eeuws, evenwijdig aan de straat met zadeldak tussen trapgevels en muurankers. Lin..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)