Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gevangeniscomplex in 's Hertogenbosch

Gebouw

Sint Jorisstraat 127
5211HA 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Bouwjaar: 1912


Beschrijving van Gevangeniscomplex

Inleiding. GEVANGENISCOMPLEX, in 1912 ontworpen door W.C. Metzelaar in Ambachtelijk-traditionele vormen. De te beschermen cellenvleugel A bevindt zich centraal op het binnenterrein van het Paleis van Justitie en het Huis van Bewaring. Omschrijving. Langgerekte drielaags bouwmassa op rechthoekige grondslag met gevels van in kruisverband gemetselde machinale baksteen. In de lengte telt de vleugel achttien traveeën; in de breedte drie. De cellenvleugel heeft een plat dak. De recht gesloten vensters zijn getralied en hebbenin de gietijzeren onderdorpels verwerkte ventilatieopeningen. Aan de zuidwestelijke zijde bevinden zich twee doorgangen naar werk- en recreatiezalen. Verder zijn er nog doorgangen naar cellenvleugel B en naar de centrale hal van het Huis van Bewaring. Inwendig wordt het gebouw in de lengte doorsneden door een brede centrale gang. De cellen bevinden zich aan weerszijden hiervan. Centraal in de gang is in de jaren tachtig een over de hoogte van alle bouwlagen doorlopende, rechthoekige bewakingstoren opgesteld. De verdiepingen zijn bereikbaar door een stelsel van twee gietijzeren trappen waarvan de leuningen overgaan in de ijzeren balustrades met ijzeren roostervloeren op de verdiepingen. De celindeling is nog de oorspronkelijke evenals de detaillering van de ramen en deuren. Waardering. De cellenvleugel A van het Huis van Bewaring te 's-Hertogenbosch is van algemeen belang. Hij heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de justitiële geschiedenis en de daarmee verbonden typologische ontwikkeling der gebouwen. Door de functionele samenhang van de verschillende gebouwen en de enigszins geïsoleerde ligging van het complex heeft het geheel ensemblewaarden. De cellenvleugel is in detaillering een van de gaafst bewaarde gevangenisgebouwen van de hand van W.C. Metzelaar. Het geheel aan gebouwen is van belang vanwege de functionele en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522427
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gevangeniscomplex in 's Hertogenbosch

Paleis van Justitie

Sint Jorisstraat 127
's Hertogenbosch
Inleiding. PALEIS VAN JUSTITIE, tussen 1912 en 1924 gebouwd in Eclectische stijl naar ontwerp van de Hoofdingenieur-Architect der Gevangeni..

Woning in klassicistische stijl behorend bij het huis van bewaring

Sint Jorisstraat 27
's Hertogenbosch
Woning in klassicistische stijl uit omstreeks 1840, behorend bij het Huis van Bewaring. Met hek.

Voormalig refugiehuis der abdij

Spinhuiswal 1
's Hertogenbosch
Voormalig Refugiehuis der abdij van St.Geertrui te Leuven. Sluitgevels met steile trappen aan de korte zijden; aan de westzijde halfronde tr..

woonhuis

Sint Jorisstraat 72
's Hertogenbosch
In oorsprong 15e eeuws pand met verdieping onder met Hollandse pannen gedekt schilddak, waarop bij de restauratie in 1975 hoekschoorstenen z..

woonhuis

Parklaan 1
's Hertogenbosch
Inleiding. Blok met vijf WOONHUIZEN op de hoek van de Parklaan en het Kruisbroedershof met voortuintjes en deels met achtererf. De linkerge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gevangeniscomplex in 's Hertogenbosch

Foto's (3)