Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kerkhof Bokhoven in Bokhoven

Graf Begraafplaats

Gravin Helenastraat (grafmonument) 1
5201AA Bokhoven (gemeente 's Hertogenbosch)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Kerkhof Bokhoven

Inleiding. GRAFMONUMENT, voor Gerardus van ..rleeden (1811-1875) en diens vrouw Adriana Nefkens (1811-....), circa 1890 in Neo-Gotische vormen opgetrokken. Op grond van de overeenkomsten in type, uitvoering en detaillering mag worden verondersteld dat de maker van dit grafmonument dezelfde is als die van onderdeel I Omschrijving. Het circa 2.30 m hoge grafmonument bestaat uit een samengesteld vierkanten hardstenen basement waarop een uit kalksteen gehouwen staande vrouwenfiguur is geplaatst. De vrouw is gekleed in een hemd met daaroverheen een lange mantel. Beide handen rusten voor het lichaam op een anker. De vrouw heeft het hooft licht opgeheven en kijkt omhoog. In het basement is aan de voorzijde in reliƫf een schild aangebracht. Het schild is zwaar beschadigd en de tekst is nog slechts gedeeltelijk leesbaar. Deze luidt: "Godvruchtig aandenken aan Gerardus van ..rleeden 1819-1875, Adriana Nefkens zijne vrouw 1811-.... R.I.P.". Waardering. Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft ultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522415
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kerkhof Bokhoven in Bokhoven

Kerkhof Bokhoven

Gravin Helenastraat (grafmonument) 1
Bokhoven (Gemeente 's Hertogenbosch)
Inleiding. GRAFMONUMENT, voor J. van Heijst-D(i)ckens, in 1892 in Neo-Gotische vormen opgetrokken. Op grond van de overeenkomsten in type, ..

Kerk van de St. Antonius Abt

Gravin Helenastraat 3
's Hertogenbosch
R.K. KERK van de St. Antonius Abt. Bestaande uit een vroeg 15e eeuwse toren met latere traptoren, eenbeukig schip, na een brand in 1498 gebo..

Boerderij

Gravin Helenastraat 2
's Hertogenbosch
Boerderij met jaarankers 1839.

Huis La Licorne

Driekoningenplein 6
's Hertogenbosch
Inleiding. La Licorne (de eenhoorn), WOONHUIS, in de huidige gedaante opgetrokken in Neo-Gotische vormen. Het woonhuis bevat een, aan de ..

Restanten van Kasteel van Bokhoven

Gravin Helenastraat 9
's Hertogenbosch
Kasteelruine. Overblijfselen van het in 1794 verwoeste kasteel; bakstenen ommuring met schietgaten en een uitgemetseld waltorentje.

Kaart & Routeplanner

Route naar Kerkhof Bokhoven in Bokhoven

Foto's (1)