Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groenendaal in 's Hertogenbosch

Graf Begraafplaats

Herven 1
5231LA 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Bouwjaar: 1894


Beschrijving van Groenendaal

Inleiding. GRAFMONUMENT van de familie Th. Halewijn (+ 1894). In 1894 in Eclectische vormen vervaardigd door de Bossche architect/beeldhouwers Dobbe en Van Pelt. Het graf bevindt zich ten westen van de bisschopskapel in sectie 21-13-01-10. Omschrijving. Het grafmonument bestaat uit een door een hardstenen voetplaat met hoekpaaltjes omgeven tombe met aan het hoofdeinde van de grafplaat een stèle met kruisbekroning. De rechthoekige paaltjes zijn geometrisch geornamenteerd en lopen iets taps toe. Ze zijn onderling verbonden door gedraaide smeedijzeren schakelkettingen. De tombe heeft een trapezoïde-vormige opbouw met insnoeringen en een aflopende, tweezijdig afgeschuinde grafplaat met inscripties. Ook in de stèle komt de trapezoïdevormige opbouw terug. Deze wordt verder bekroond met frontons die het basement van het kruis omgeven. Aan de voorzijde van de opbouw is een marmeren plaquette aangebracht. De stèle wordt bekroond door een kalkstenen kruis waaraan een stenen bloemenkrans is opgehangen. De signatuur bevindt zich rechtsvoor op de voetplaat. Waardering. Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522412
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groenendaal in 's Hertogenbosch

Groenendaa

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. BisschopsKAPEL, in 1882 opgetrokken in Neo-Gotische vormen naar plannen van de Bossche architect L.C. Hezenmans. Het gebouw, dat..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. Twee GRAFTOMBES, in 1909 opgericht voor de gebroeders J.C.A. (1833-1909) en L.C. (1841-1909) Hezenmans. De in Neo-Gotische stijl..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor P. Jean van Paesschen (1809-1887), in 1887 naar ontwerp van J. Bolsius opgetrokken in Eclectische stijl. Van P..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor de zanger Willem Deckers (1826-1899), in 1899 opgericht in Eclectische vormen door de Bossche architect/beeldh..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor Dorothea A.J.M. van Beugen (1845-1929) en haar ouders, omstreeks 1888 in Eclectische vormen vervaardigd door I..

Kaart & Routeplanner

Route naar Groenendaal in 's Hertogenbosch

Foto's (1)