Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groenendaal in 's Hertogenbosch

Graf Begraafplaats

Herven 1
5231LA 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Groenendaal

Inleiding. GRAFMONUMENT, tevens familiegraf met grafkelder, opgericht omstreeks 1890 in neo-gotische vormen. Het monument is blijkens een inscriptie te 's-Hertogenbosch vervaardigd. Begraven zijn onder andere mevrouw Josephina Phillipon, echtgenote van dr. Kalling (1855-1890) en M.J.A.T. Nuijts (+ 11-4-1908). Het graf is gelegen ten westen van de bisschopskapel in sectie 25-14-01-01. Omschrijving. Het graf bestaat uit drie, naast elkaar geplaatste en van inscripties voorziene, hardstenen grafplaten met aan het hoofdeinde van de middelste grafplaat een hoge, neogotische stèle. De oorspronkelijke hoekpaaltjes zijn verdwenen. De stèle bestaat uit vier, zich verjongende zones. Slechts de bovenste hiervan is neogotisch vormgegeven met aan alle zijden spitsbogen, wimbergen, halfzuiltjes met witmarmeren bladkapiteeltjes en een haaks op elkaar staande doorgetrokken opbouw met zadeldaken. De (kruis)bekroning is deels afgebroken. De frontale wimberg is geornamenteerd met gegroefde florale voorstellingen. Aan de voorzijde zijn twee marmeren plaquettes aangebracht met inscripties. De inscripties op de plaquette in de frontale spitsboog zijn grotendeels onleesbaar. Op de linker grafplaat wordt de ingang van de grafkelder aangeduid. De stèle is aan de linkerzijde gesigneerd. De naam van de maker is onleesbaar, de plaatsnaam " 's-Bosch " is nog wel herkenbaar. Waardering. Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het graf heeft kunsthistorisch belang vanwege de kwaliteit van de toegepaste neogotische ornamentiek. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522411
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groenendaal in 's Hertogenbosch

Groenendaa

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. BisschopsKAPEL, in 1882 opgetrokken in Neo-Gotische vormen naar plannen van de Bossche architect L.C. Hezenmans. Het gebouw, dat..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. Twee GRAFTOMBES, in 1909 opgericht voor de gebroeders J.C.A. (1833-1909) en L.C. (1841-1909) Hezenmans. De in Neo-Gotische stijl..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor P. Jean van Paesschen (1809-1887), in 1887 naar ontwerp van J. Bolsius opgetrokken in Eclectische stijl. Van P..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor de zanger Willem Deckers (1826-1899), in 1899 opgericht in Eclectische vormen door de Bossche architect/beeldh..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor Dorothea A.J.M. van Beugen (1845-1929) en haar ouders, omstreeks 1888 in Eclectische vormen vervaardigd door I..

Kaart & Routeplanner

Route naar Groenendaal in 's Hertogenbosch