Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groenendaal in 's Hertogenbosch

Graf Begraafplaats

Herven 1
5231LA 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Bouwjaar: 1888


Beschrijving van Groenendaal

Inleiding. GRAFMONUMENT voor Dorothea A.J.M. van Beugen (1845-1929) en haar ouders, omstreeks 1888 in Eclectische vormen vervaardigd door I. Schonemaker. Dorothea leefde als lid van de franciscaner lekenorde en kocht, als kind van schatrijke ouders, een terrein in de Bossche wijk Het Zand aan en liet daarop het kapucijnenklooster bouwen. Het sobere graf is gelegen op de eerste rij aan de rechterzijde van de bisschopskapel in sectie 21-13-01-06. Omschrijving. Het graf bestaat uit een liggende hardstenen grafplaat met daarop een stèle met kruisbekroning. Het geheel is omgeven door een hardstenen omlijsting met sober geornamenteerde hoekpaaltjes. De kettingen die de paaltjes verbonden zijn verdwenen. De grafplaat heeft twee in reliëf aangebrachte wapenschilden waaronder de namen der overledenen zijn uitgehakt. Aan de voorzijde van de hardstenen stèle is een marmeren plaat met grafschrift voor Dorothea aangebracht. De zijkanten zijn geornamenteerd met onder meer een brandend hart, een kruis en een anker. De stèle wordt bekroond door een kalkstenen kruis met bladornamentiek aan de voet en de uiteinden. De signatuur bevindt zich rechtsonder op de grafplaat. Waardering. Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling waarbij de gegoede burgerij een belangrijke rol speelt in de explosieve groei van de kloosterorden in Brabant. Verder is het graf van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522408
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groenendaal in 's Hertogenbosch

Groenendaa

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. BisschopsKAPEL, in 1882 opgetrokken in Neo-Gotische vormen naar plannen van de Bossche architect L.C. Hezenmans. Het gebouw, dat..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. Twee GRAFTOMBES, in 1909 opgericht voor de gebroeders J.C.A. (1833-1909) en L.C. (1841-1909) Hezenmans. De in Neo-Gotische stijl..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor P. Jean van Paesschen (1809-1887), in 1887 naar ontwerp van J. Bolsius opgetrokken in Eclectische stijl. Van P..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor de zanger Willem Deckers (1826-1899), in 1899 opgericht in Eclectische vormen door de Bossche architect/beeldh..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor de architect/aannemer H.C. Dobbe (1832-1903), diens vrouw en hun kinderen. Het zeer kunstig bewerkte Eclectisc..

Kaart & Routeplanner

Route naar Groenendaal in 's Hertogenbosch

Foto's (1)