Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groenendaal in 's Hertogenbosch

Graf Begraafplaats

Herven 1
5231LA 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Bouwjaar: 1899


Beschrijving van Groenendaal

Inleiding. GRAFMONUMENT voor de zanger Willem Deckers (1826-1899), in 1899 opgericht in Eclectische vormen door de Bossche architect/beeldhouwers H.C. Dobbe en Van Pelt. Het grafmonument bevindt zich aan de oostelijke zijde van de bisschopskapel, sectie 24-14-01-06. Omschrijving. Het graf bestaat uit een rechthoekige grafplaat, omgeven door lage, gecanneleerde hoekpijlers die onderling met kettingen verbonden zijn. De grafplaat heeft als enige inscriptie de naam van de begravene. Aan de achterzijde hiervan bevindt zich de hoog opgaande hardstenen stèle die door een kruis bekroond wordt. Boven het basement bevindt zich een fronton met epitaaf en met gestileerde florale ornamentiek. In het met een rondboog getoogde gedeelte daarboven is een engel met bazuin en palmtak gegroefd. Bovenin staat: Willem Deckers. Verder is deels over de engel aangebracht de inscriptie: in memoriam Ridder van Oranje Nassau, lid der St. Vincentiusvereniging. De epitaaf in het fronton luidt: "Hij rust en zwijgt in 't stille graf die zong in blijde en droeve dagen, bij feestgedruisch, bij 't rouwedragen en die aan god steeds eere gaf. Al boeit de dood zijn machtige stem, ten jongsten dag zal hij verrijzen en god in eeuwige liedren prijzen in 't hemelsche jerusalem". Het graf is rechtsonder op de stèle gesigneerd. Waardering. Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het graf is van belang vanwege de plaats die de sculptuur inneemt binnen het oeuvre van de Bossche architect/beeldhouwers H.C. Dobbe en Van Pelt. Het graf heeft kunsthistorisch belang vanwege de toegepaste eclectische vormgeving. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522407
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groenendaal in 's Hertogenbosch

Groenendaa

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. BisschopsKAPEL, in 1882 opgetrokken in Neo-Gotische vormen naar plannen van de Bossche architect L.C. Hezenmans. Het gebouw, dat..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. Twee GRAFTOMBES, in 1909 opgericht voor de gebroeders J.C.A. (1833-1909) en L.C. (1841-1909) Hezenmans. De in Neo-Gotische stijl..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor P. Jean van Paesschen (1809-1887), in 1887 naar ontwerp van J. Bolsius opgetrokken in Eclectische stijl. Van P..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor Dorothea A.J.M. van Beugen (1845-1929) en haar ouders, omstreeks 1888 in Eclectische vormen vervaardigd door I..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor de architect/aannemer H.C. Dobbe (1832-1903), diens vrouw en hun kinderen. Het zeer kunstig bewerkte Eclectisc..

Kaart & Routeplanner

Route naar Groenendaal in 's Hertogenbosch