Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groenendaal in 's Hertogenbosch

Graf Begraafplaats

Herven 1
5231LA 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Bouwjaar: 1887


Beschrijving van Groenendaal

Inleiding. GRAFMONUMENT voor P. Jean van Paesschen (1809-1887), in 1887 naar ontwerp van J. Bolsius opgetrokken in Eclectische stijl. Van Paesschen was de organist-componist van de Sint Jan. Het monument dat zich niet meer op de oorspronkelijke locatie bevindt, is gesitueerd aan de zuidoostelijke kant van de bisschopskapel in sectie 20. Omschrijving. Monument op vierkante grondslag met een zich steeds verjongend basement en met een obelisk-achtige opbouw, bekroond met een kruis. Aan drie van de zijden bevinden zich in reliƫf aangebrachte platen met aan de voorzijde het opschrift: AAN P.JEAN van PAESSCHEN * 1809 + 1887 ZIJNE VEREERDERS EN ZIJNE VRIENDEN. Aan de zijkanten zijn aan een stenen uitsteeksel witmarmeren lauwerkransen opgehangen. Bovenbouw met aan de voorzijde een witmarmeren portretmedaillon met daaronder een palmtak. Uitspringende gedeeltes met palmetbekroning. De signatuur bevindt zich rechtsonder aan de voorzijde. Waardering. Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het graf is van belang vanwege de plaats die de sculptuur inneemt binnen het oeuvre van de Bossche beeldhouwer J. Bolsius. Het graf heeft kunsthistorisch belang vanwege de toegepaste eclectische ornamentiek. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522406
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groenendaal in 's Hertogenbosch

Groenendaa

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. BisschopsKAPEL, in 1882 opgetrokken in Neo-Gotische vormen naar plannen van de Bossche architect L.C. Hezenmans. Het gebouw, dat..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. Twee GRAFTOMBES, in 1909 opgericht voor de gebroeders J.C.A. (1833-1909) en L.C. (1841-1909) Hezenmans. De in Neo-Gotische stijl..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor de zanger Willem Deckers (1826-1899), in 1899 opgericht in Eclectische vormen door de Bossche architect/beeldh..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor Dorothea A.J.M. van Beugen (1845-1929) en haar ouders, omstreeks 1888 in Eclectische vormen vervaardigd door I..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor de architect/aannemer H.C. Dobbe (1832-1903), diens vrouw en hun kinderen. Het zeer kunstig bewerkte Eclectisc..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)