Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groenendaal in 's Hertogenbosch

Graf Begraafplaats

Herven 1
5231LA 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Bouwjaar: 1909


Beschrijving van Groenendaal

Inleiding. Twee GRAFTOMBES, in 1909 opgericht voor de gebroeders J.C.A. (1833-1909) en L.C. (1841-1909) Hezenmans. De in Neo-Gotische stijl vervaardigde grafplaten zijn van de hand van N. Glaudemans en zn. Joannes was tijdens zijn leven kerkmeester van de Sint Jan en stadsarchivaris van 's-Hertogenbosch. Lambertus was naast kerkmeester van de Sint Jan ook hoofdarchitect van de restauratie daarvan en bouwde tevens de bisschopskapel (onderdeel I). Het dubbele graf is gelegen in de sectie 25-12-08-11, ten westen van de bisschopskapel. Omschrijving. De tombes bestaan uit twee stenen platen die elk 1 bij 2 meter zijn op een hardstenen onderbouw. De platen zijn aan de bovenzijde geornamenteerd met een cirkel waarin in bas-reliƫf een schild is aangebracht met afbeelding van de Sint Jan met daaronder respectievelijk een ganzenveer en een passer. De inscriptie van de grafplaten is in gotische letters en luidt: Hier ligt begraven den Wel. Ed. Gestr. heer Joannes Cornelius Antonius Hezenmans in zijn leven kerkmeester van de Kathedraal van St. Jan. Archivaris dezer stad en ridder in de orde van Oranje Nassau. Overleden te 's-Bosch den xvi februari mcmix. En zijne zuster Mej. Antonia Maria Hezenmans. Overleden te 's-Bosch den xxiii April mdccclxxxvi. R.I.P. Hier ligt begraven den Wel. Ed. Gestr. heer Lambertus Christianus Hezenmans in zijn leven architect der restauratie van de Kathedraal van St. Jan. Officier in de orde van Oranje Nassau, Ridder in de orde van den H. Gregorius de Grote en Pro Ecclesia et Pontifice. Overleden te 's-Hertogenbosch den xxviii April mcmix en zijne echtgenote Mevrouw Joanna Clasina (J)euken, overleden te 's-Bosch xxii April mcmxv. R.I.P. De signatuur van Glaudemans bevindt zich rechtsonder op de grafplaten. Waardering. Het dubbele grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het graf is van belang vanwege de vooraanstaande plaats die de gebroeders Hezenmans in de Bossche maatschappij van rond 1900 innamen. Het graf heeft kunsthistorisch belang vanwege de toegepaste neogotische ornamentiek. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522405
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groenendaal in 's Hertogenbosch

Groenendaa

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. BisschopsKAPEL, in 1882 opgetrokken in Neo-Gotische vormen naar plannen van de Bossche architect L.C. Hezenmans. Het gebouw, dat..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor P. Jean van Paesschen (1809-1887), in 1887 naar ontwerp van J. Bolsius opgetrokken in Eclectische stijl. Van P..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor de zanger Willem Deckers (1826-1899), in 1899 opgericht in Eclectische vormen door de Bossche architect/beeldh..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor Dorothea A.J.M. van Beugen (1845-1929) en haar ouders, omstreeks 1888 in Eclectische vormen vervaardigd door I..

Groenendaal

Herven 1
's Hertogenbosch
Inleiding. GRAFMONUMENT voor de architect/aannemer H.C. Dobbe (1832-1903), diens vrouw en hun kinderen. Het zeer kunstig bewerkte Eclectisc..

Kaart & Routeplanner

Route naar Groenendaal in 's Hertogenbosch

Foto's (3)