Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Eclectische vormentaal en elementen van de Neo-Renaissance en Chaletstijl in 's Hertogenbosch

Woonhuis

van der Does de Willeboissingel 10
5211CA 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Bouwjaar: 1890
Architect: P. Th. Stornebrink


Beschrijving van Woonhuis in Eclectische vormentaal en elementen van de Neo-Renaissance en Chaletstijl

Inleiding. Het WOONHUIS vormt de zuidelijke afsluiting van een aaneengesloten blok met woonhuizen op de hoek Van der Does de Willeboissingel-Luybenstraat. Het woonhuis werd enige jaren eerder gebouwd dan de overige woonhuizen in dit blok, vermoedelijk direct na de ophoging van 't Zand in 1890. Het ontwerp werd geleverd door architect P. Th. Stornebrink. Het huis toont een Eclectische vormentaal, met elementen van de Neo-Renaissance en is wat rijker gedetailleerd dan de overige panden in het blok. In 1935 werd een aanbouw van het Capucijnenklooster aan de zuidelijke zijde van het woonhuis vastgebouwd. Omschrijving. Het onderkelderde woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond en telt deels twee, deels drie bouwlagen onder een plat dak met voorschild, gedekt met Tuiles du Nord-pannen en leien. Geprofileerde bakgoot op klossen langs voorschild. Dakkapel boven de voorgevel. Gevels opgetrokken in baksteen met speklagen, hardstenen plint en waterlijsten, natuurstenen decoraties in de topgevel. Friezen met polychroom siermetselwerk in de borstweringen en onder de waterlijst. De voorgevel van het woonhuis heeft een asymmetrische opbouw, met rechts een smalle travee, waarin de ingangspartij. Links hiervan een brede, risalerende gevelpartij, afgesloten door een topgevel met natuurstenen voluutvormige klauwstukken. Ingangspartij met brede houten paneeldeur met smeedijzeren siertraliewerk en bovenlicht. Deze ingang ligt in een portaal met houten luifel, waarboven een viertal lichtopeningen. Hoge hardstenen stoep. Boven de ingangspartij een venster met T-raam. In de risaliet op de begane grond en eerste verdieping een breed drielichtvenster met bovenlichten, waarboven op de begane grond een luikkast. In de topgevel een venster met zesruits stolpraam. Twee keldervensters met traliewerk ter hoogte van het souterrain. De sober uitgevoerde achtergevel gaat op de begane grond schuil achter een tweetal uitbouwen: links een smalle bakstenen uitbouw onder plat dak, rechts een houten uitbouw voor een serre op de hoogte van de bel-etage. In de serre een beglaasde vleugeldeur met zij- en bovenlichten. Glas-in-lood in de bovenlichten. In de smalle uitbouw aan de linkerzijde van de achtergevel een achteringang, bestaande uit een opgeklampte deur met bovenlicht. Ter hoogte van het souterrain stolpvensters. Inwendig is de oorspronkelijke indeling in hoofdlijnen gehandhaafd. Op de begane grond een vestibule met tochtdeuren en een iets hoger gelegen gang met steektrap. Links hiervan aan de voorzijde de salon, aan de achterzijde een woonkamer met serre. Op de bovenverdieping twee grote slaapkamers links van de gang en twee kleinere vertrekken aan de uiteinden hiervan. Keuken aan de voorzijde van het souterrain, kolenhok links hiervan. Kelder aan de achterzijde. Ook is in het interieur nog een groot aantal originele elementen gehandhaafd. Van belang zijn onder meer: Trap met rijk uitgevoerde trappaal en stijlen, in de gang een tegelvloer met meerkleurige ornamenttegels, gang in souterrain met eenvoudiger tegelvloer. In de salon en woonkamer stucplafonds, zwartmarmeren schouwen en een paneelschuifdeur met rijk uitgevoerde houten omlijsting (pilasters en kroonlijst). In diverse vertrekken paneeldeuren met geprofileerde deuromlijstingen. Glas-in-loodramen in de serre. Waardering. Het woonhuis is van algemeen belang. Het woonhuis bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling: het is illustratief voor de bebouwing met luxueuze herenhuizen langs de hoofdstraten van de laat 19e-eeuwse uitbreidingswijk 't Zand. Het woonhuis heeft architectuurhistorische waarde door de Eclectische stijl, karakteristiek voor de laat 19e-eeuwse architectuur in 't Zand en door de rijke detaillering en het materiaalgebruik. Het woonhuis is van architectuurhistorisch belang door de plaats die het inneemt binnen het werk van de arcitect P.Th. Stornebrink, die een belangrijk aandeel heeft gehad in de architectonische invulling van 't Zand. Het woonhuis heeft ensemblewaarde vanwege het belang van dit beeldbepalende pand voor het aanzien van 't Zand. Tot slot is het woonhuis van belang vanwege gaafheid van in- en exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522399
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Eclectische vormentaal en elementen van de Neo-Renaissance en Chaletstijl in 's Hertogenbosch

Woonhuis in Eclectische vormentaal en elementen van de Neo-Renaissance en Chaletstijl

van der Does de Willeboissingel 6
's Hertogenbosch
Inleiding. Het WOONHUIS is gelegen op de hoek van de Van der Does de Willeboissingel en de Luybenstraat en sluit aan beide zijden aan op de..

Capucijnenkerk

van der Does de Willeboissingel 12
's Hertogenbosch
H.Hart (Capucijnenkerk). Neoclassicistisch zaalkerkje uit 1896 met bakstenen gevel in neoromaanse trant. Het gepleisterde interieur heeft li..

Kapucijnenklooster

van der Does de Willeboissingel 12
's Hertogenbosch
Uit ca. 1898 daterend, naar ontwerp van arch. F.van Dennenburg gebouwd klooster; rond een hof, op U-vormige plattegrond tegen de kloosterker..

woonhuis

Walpoort 35
's Hertogenbosch
Inleiding. Het blok, bestaande uit zes ARBEIDERSWONINGEN, is gelegen aan de noordelijke zijde van de Walpoort en sluit op de hoek Walpoort ..

woonhuis

Stationsweg 2
's Hertogenbosch
Uit ca. 1897 daterend, naar ontwerp van J.Dony gebouwd, in schoon metselwerk opgetrokken hoekpand met verdieping onder met leien gedekt Mans..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Eclectische vormentaal en elementen van de Neo-Renaissance en Chaletstijl in 's Hertogenbosch

Foto's (1)