Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kantoorgebouw in Dordrecht

Gebouw

Merwekade 70
3311TH Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: vierde kwart 19e eeuw


Beschrijving van Kantoorgebouw

Inleiding Het KANTOORGEBOUW werd in het vierde kwart van de 19e eeuw gebouwd in de stijl van het Eclectiscisme. De voorgevel maakt deel uit van de gesloten gevelwand langs de Merwekade. De Merwekade werd aangelegd tussen 1862 en 1865 en deed dienst als aanlegplaats voor sleepboten, kolen-, vracht- en passagiersschepen. De voorgevels van de panden aan de Merwekade zijn op het noorden gericht en kijken uit op het punt waar de rivieren de Oude Maas, de Noord en de Beneden Merwede samenkomen. De Merwekade ligt binnen het beschermd stadsgezicht van Dordrecht. Het interieur van het pand is ingrijpend gewijzigd. De gevel is voorzien van een niet-originele spuitbetonlaag. De voordeur is vernieuwd. Omschrijving Vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken pand bestaande uit drie bouwlagen onder plat dak. De gepleisterde gevel boven een gepleisterde hardstenen plint wordt afgesloten door een kroonlijst. Vensters en deuren met getoogde glas-in-lood bovenlichten met daarin gebrandschilderde medaillons. Links op de begane grond de entree bestaande uit een deur met bovenlicht. Rechts daarnaast drie vensters, waarbij het rechter venster wat smaller is. Op de verdieping in het midden een houten balkon op drie houten consoles, die voorzien zijn van siersnijwerk. De balkonbalustrade bestaat uit een houten handlijst en houten hoekbalusters met daartussen een siersmeedijzeren hek. Twee paar openslaande deuren met ruit en bovenlicht geven toegang tot het balkon. Boven deze deuren is een gestucte lijst aangebracht met een palmet in het midden. Een cordonlijst scheidt de eerste van de tweede verdieping. Op de tweede verdieping twee rondboogvormige bifora, waarvan de middenstijlen bovenaan voorzien zijn van een ornament. Waardering Het kantoorgebouw is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde: de gevels van de panden aan de Merwekade zijn een uitdrukking van een economische ontwikkeling binnen de aan de scheepvaart verwante bedrijfstakken. Het kantoor is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde: als gaaf en representatief voorbeeld van een gevel in de stijl van het Eclecticisme. Het kantoor is van algemeen belang vanwege de stedebouwkundige waarde: als beeldbepalend onderdeel van de gesloten gevelwand langs de Merwekade en vanwege de beeldbepalende ligging aan de kade op de splitsing van waterwegen. Het kantoor is van algemeen belang vanwege de hoge mate van gaafheid van het vooraanzicht in hoofdvorm en detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522387
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kantoorgebouw in Dordrecht

Woonhuis in de stijl van het eclecticisme

Merwekade 71
Dordrecht
Inleiding Het WOONHUIS werd in vierde kwart van de 19e eeuw gebouwd in de stijl van het Eclecticisme. De voorgevel maakt deel uit van de ge..

Woonhuis in eclecticistische stijl gebouwd

Merwekade 68
Dordrecht
Inleiding Het WOONHUIS werd in vierde kwart van de 19e eeuw in Eclecticistische stijl gebouwd. De voorgevel maakt onderdeel uit van de gesl..

Woonhuis in de stijl van het Eclectiscisme met een sober uitgevoerde voorgevel

Merwekade 72
Dordrecht
Inleiding Het WOONHUIS werd in vierde kwart 19e eeuw gebouwd in de stijl van het Eclectiscisme met een sober uitgevoerde voorgevel maakt on..

Woonhuis in de stijl van art nouveau

Merwekade 67
Dordrecht
Inleiding In de stijl van de Art Nouveau opgetrokken WOONHUIS gebouwd in 1905. De voorgevel maakt deel uit van de gesloten gevelwand langs ..

Woonhuis annex kantoor

Merwekade 74
Dordrecht
Inleiding Het WOONHUIS annex KANTOOR werd in vierde kwart van de 19e eeuw gebouwd in de stijl van het Eclectiscisme. De voorgevel maakt ond..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kantoorgebouw in Dordrecht

Foto's (1)