Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in de stijl van het eclecticisme in Dordrecht

Woonhuis

Merwekade 71
3311TH Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: vierde kwart 19e eeuw


Beschrijving van Woonhuis in de stijl van het eclecticisme

Inleiding Het WOONHUIS werd in vierde kwart van de 19e eeuw gebouwd in de stijl van het Eclecticisme. De voorgevel maakt deel uit van de gesloten gevelwand langs de Merwekade. De Merwekade werd aangelegd tussen 1862 en 1865 en deed dienst als aanlegplaats voor sleepboten, kolen-, vracht- en passagiersschepen. De voorgevels van de panden aan de Merwekade zijn op het noorden gericht en kijken uit op het punt waar de rivieren de Oude Maas, de Noord en de Beneden Merwede samenkomen. De Merwekade ligt binnen het beschermd stadsgezicht van Dordrecht. Het interieur van het pand is ingrijpend gewijzigd. De voordeur is niet origineel en de twee keldervensters zijn dichtgezet. Omschrijving Vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken woonhuis, bestaande uit twee bouwlagen onder een plat dak. De bakstenen voorgevel op hardstenen plint wordt afgesloten door een versierde gestucte kroonlijst. De gevelopeningen worden omlijst door een met een kuifje bekroonde gestucte rand. De gestucte rand en de kozijnen van de vensters en het entreeportiek zijn segmentboogvormig, waarbij de boogaanzetten iets inzwenken. Rechts op de begane grond een in een portiek staande entree, met een hardstenen trap die leidt naar een deur met een glas-in-lood-bovenlicht. De wanden van het portiek zijn voorzien van stucwerk, waarin bakstenen velden zijn opengelaten. Links naast de entree twee vensters, waarvan de schuiframen voorzien zijn van glas-in-lood bovenlichten. De kozijnen van deze vensters zijn van een profilering voorzien. Op de verdieping twee openslaande vensters met glas-in-lood bovenlicht. De geprofileerde kroonlijst wordt door vier consoles gedragen, waartussen staande cartouches opgenomen in een fries. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde: de gevels van de panden aan de Merwekade zijn een uitdrukking van een economische ontwikkeling binnen de aan de scheepvaart verwante bedrijfstakken. Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde: als gaaf en representatief voorbeeld van een gevel in de stijl van het Eclecticisme. Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de stedenbouwkundige waarde: als beeldbepalend onderdeel van de gesloten gevelwand langs de Merwekade en vanwege de beeldbepalende ligging aan de kade op de splitsing van waterwegen. Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de hoge mate van gaafheid van het vooraanzicht in hoofdvorm en detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522386
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in de stijl van het eclecticisme in Dordrecht

Woonhuis in de stijl van het Eclectiscisme met een sober uitgevoerde voorgevel

Merwekade 72
Dordrecht
Inleiding Het WOONHUIS werd in vierde kwart 19e eeuw gebouwd in de stijl van het Eclectiscisme met een sober uitgevoerde voorgevel maakt on..

Kantoorgebouw

Merwekade 70
Dordrecht
Inleiding Het KANTOORGEBOUW werd in het vierde kwart van de 19e eeuw gebouwd in de stijl van het Eclectiscisme. De voorgevel maakt deel uit..

Woonhuis annex kantoor

Merwekade 74
Dordrecht
Inleiding Het WOONHUIS annex KANTOOR werd in vierde kwart van de 19e eeuw gebouwd in de stijl van het Eclectiscisme. De voorgevel maakt ond..

Woonhuis in eclecticistische stijl gebouwd

Merwekade 68
Dordrecht
Inleiding Het WOONHUIS werd in vierde kwart van de 19e eeuw in Eclecticistische stijl gebouwd. De voorgevel maakt onderdeel uit van de gesl..

Woonhuis in de stijl van het Eclecticisme

Merwekade 75
Dordrecht
Inleiding In 1872 gebouwd WOONHUIS in de stijl van het Eclecticisme. De sobere voorgevel maakt deel uit van de gesloten gevelwand langs de ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in de stijl van het eclecticisme in Dordrecht

Foto's (1)