Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in de stijl van het Eclectiscisme met een sober uitgevoerde voorgevel in Dordrecht

Woonhuis

Merwekade 72
3311TH Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: vierde kwart 19e eeuw


Beschrijving van Woonhuis in de stijl van het Eclectiscisme met een sober uitgevoerde voorgevel

Inleiding Het WOONHUIS werd in vierde kwart 19e eeuw gebouwd in de stijl van het Eclectiscisme met een sober uitgevoerde voorgevel maakt onderdeel uit van de gesloten gevelwand langs de Merwekade. De Merwekade werd aangelegd tussen 1862 en 1865 en deed dienst als aanlegplaats voor sleepboten, kolen-, vracht- en passagiersschepen. De voorgevels van de panden aan de Merwekade zijn op het noorden gericht en kijken uit op het punt waar de rivieren de Oude Maas, de Noord en de Beneden Merwede samenkomen. De Merwekade ligt binnen het beschermd stadsgezicht van Dordrecht. Het interieur van het pand is ingrijpend gewijzigd. De vensters zijn vernieuwd. Omschrijving Vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken woonhuis, bestaande uit drie bouwlagen onder met gesmoorde kruispannen gedekt schilddak. De gepleisterde voorgevel op hardstenen plint wordt afgesloten door een kroonlijst. De rechtgesloten vensters zijn voorzien van een geprofileerde gestucte omlijsting. Op de begane grond links de entree, bestaande uit een houten deur met siersmeedijzeren deurrooster en bovenlicht. Rechts daarnaast twee vensters met bovenlicht. De stijlen van de kozijnen gaan door in de plint. Tussen de begane grond en de verdieping is een rechthoekig spaarveld aangebracht. Op de verdieping twee vensters met bovenlicht en op de tweede verdieping twee openslaande vensters. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde: de gevels van de panden aan de Merwekade zijn een uitdrukking van een economische ontwikkeling binnen de aan de scheepvaart verwante bedrijfstakken. Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde: als gaaf en representatief voorbeeld van een gevel in de stijl van het Eclecticisme. Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de stedebouwkundige waarde: als beeldbepalend onderdeel van de gesloten gevelwand langs de Merwekade en vanwege de beeldbepalende ligging aan de kade op de splitsing van waterwegen. Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de hoge mate van gaafheid van het vooraanzicht in hoofdvorm en detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522385
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in de stijl van het Eclectiscisme met een sober uitgevoerde voorgevel in Dordrecht

Woonhuis annex kantoor

Merwekade 74
Dordrecht
Inleiding Het WOONHUIS annex KANTOOR werd in vierde kwart van de 19e eeuw gebouwd in de stijl van het Eclectiscisme. De voorgevel maakt ond..

Woonhuis in de stijl van het eclecticisme

Merwekade 71
Dordrecht
Inleiding Het WOONHUIS werd in vierde kwart van de 19e eeuw gebouwd in de stijl van het Eclecticisme. De voorgevel maakt deel uit van de ge..

Woonhuis in de stijl van het Eclecticisme

Merwekade 75
Dordrecht
Inleiding In 1872 gebouwd WOONHUIS in de stijl van het Eclecticisme. De sobere voorgevel maakt deel uit van de gesloten gevelwand langs de ..

Kantoorgebouw

Merwekade 70
Dordrecht
Inleiding Het KANTOORGEBOUW werd in het vierde kwart van de 19e eeuw gebouwd in de stijl van het Eclectiscisme. De voorgevel maakt deel uit..

Woonhuis in een sobere neoclassicistische stijl

Merwekade 76
Dordrecht
Inleiding In 1872 gebouwd WOONHUIS in een sobere neoclassicistische stijl. De voorgevel maakt deel uit van de gesloten gevelwand langs de ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)