Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis annex kantoor in Dordrecht

Woonhuis

Merwekade 74
3311TH Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: vierde kwart 19e eeuw


Beschrijving van Woonhuis annex kantoor

Inleiding Het WOONHUIS annex KANTOOR werd in vierde kwart van de 19e eeuw gebouwd in de stijl van het Eclectiscisme. De voorgevel maakt onderdeel uit van de gesloten gevelwand langs de Merwekade. De Merwekade werd aangelegd tussen 1862 en 1865 en deed dienst als aanlegplaats voor sleepboten, kolen-, vracht- en passagiersschepen. De voorgevels van de panden aan de Merwekade zijn op het noorden gericht en kijken uit op het punt waar de rivieren de Oude Maas, de Noord en de Beneden Merwede samenkomen. De Merwekade ligt binnen het beschermd stadsgezicht van Dordrecht. Het interieur van het pand is ingrijpend gewijzigd. De deur is niet origineel. Omschrijving Vanuit een rechthoekige plattegrond, in baksteen opgetrokken pand, bestaande uit twee bouwlagen onder afgeknot schilddak waarvan de dakschilden gedekt zijn met gesmoorde tuile du Nord. De bakstenen voorgevel heeft een houten onderpui op hardstenen plint. De gevel wordt afgesloten door een gestucte kroonlijst. Op de begane grond rechts in de pui de entree, gevormd door een houten deur met bovenlicht. Links twee grote rechtgesloten vensters met bovenlicht. Tussen de begane grond en de verdieping is een gestucte lijst aangebracht ter afsluiting van de pui. Op de verdieping twee vensters met schuiframen en tweeruits bovenlicht. De bovenhoeken van de kozijnen zijn afgerond. De vensters zijn voorzien van een gestucte omlijsting bekroond door een kuifje. De kroonlijst heeft een vakindeling. Daarboven, in het midden van het dakschild een dakkapel met openslaande ramen met twee ruiten per raam. De dakkapel is voorzien van gecannelleerde pilasters. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde: de gevels van de panden aan de Merwekade zijn een uitdrukking van een economische ontwikkeling binnen de aan de scheepvaart verwante bedrijfstakken. Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde: als gaaf en representatief voorbeeld van een gevel in de stijl van het Eclecticisme. Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de stedebouwkundige waarde: als beeldbepalend onderdeel van de gesloten gevelwand langs de Merwekade en vanwege de beeldbepalende ligging aan de kade op de splitsing van waterwegen. Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de hoge mate van gaafheid van het vooraanzicht in hoofdvorm en detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522384
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis annex kantoor in Dordrecht

Woonhuis in de stijl van het Eclectiscisme met een sober uitgevoerde voorgevel

Merwekade 72
Dordrecht
Inleiding Het WOONHUIS werd in vierde kwart 19e eeuw gebouwd in de stijl van het Eclectiscisme met een sober uitgevoerde voorgevel maakt on..

Woonhuis in de stijl van het Eclecticisme

Merwekade 75
Dordrecht
Inleiding In 1872 gebouwd WOONHUIS in de stijl van het Eclecticisme. De sobere voorgevel maakt deel uit van de gesloten gevelwand langs de ..

Woonhuis in de stijl van het eclecticisme

Merwekade 71
Dordrecht
Inleiding Het WOONHUIS werd in vierde kwart van de 19e eeuw gebouwd in de stijl van het Eclecticisme. De voorgevel maakt deel uit van de ge..

Woonhuis in een sobere neoclassicistische stijl

Merwekade 76
Dordrecht
Inleiding In 1872 gebouwd WOONHUIS in een sobere neoclassicistische stijl. De voorgevel maakt deel uit van de gesloten gevelwand langs de ..

Kantoorwoning

Merwekade 77
Dordrecht
Inleiding De KANTOORWONING is rond 1900 in de stijl van de Art Nouveau gebouwd. De voorgevel maakt deel uit van de gesloten gevelwand langs..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)