Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in de stijl van het Eclecticisme in Dordrecht

Woonhuis

Merwekade 75
3311TH Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1872


Beschrijving van Woonhuis in de stijl van het Eclecticisme

Inleiding In 1872 gebouwd WOONHUIS in de stijl van het Eclecticisme. De sobere voorgevel maakt deel uit van de gesloten gevelwand langs de Merwekade. De Merwekade werd aangelegd tussen 1862 en 1865 en deed dienst als aanlegplaats voor sleepboten, kolen-, vracht- en passagiersschepen. De voorgevels van de panden aan de Merwekade zijn op het noorden gericht en kijken uit op het punt waar de rivieren de Oude Maas, de Noord en de Beneden Merwede samenkomen. De Merwekade ligt binnen het beschermd stadsgezicht van Dordrecht. Het interieur van het pand is ingrijpend gewijzigd. De erker werd later toegevoegd en is een keer vernieuwd. Omschrijving Vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken woonhuis bestaande uit drie bouwlagen onder een met verbeterde Hollandse pannen gedekt schilddak. De bakstenen voorgevel op hardstenen plint wordt afgesloten door een geprofileerde kroonlijst. De vensters zijn voorzien van getoogde kozijnen onder een getoogde bakstenen strek. Ter hoogte van de eerste verdieping een grote rechthoekige houten erker. Rechts op de begane grond de entree, bestaande uit een deur met siersmeedijzeren deurrooster en getoogd bovenlicht. Links twee vensters met schuiframen. De verdiepingserker is opgebouwd uit een uit rechthoeken bestaand houten raamwerk, waarvan de borstwering is opgevuld met houten panelen. Hierboven een samengesteld venster met in de bovenlichten groen gekleurd glas. Op de tweede verdieping drie tweeruitsvensters met brede gestucte omlijsting. In de hardstenen plint is het jaartal 1872 en de initialen "JvdHT" aangebracht. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde: de gevels van de panden aan de Merwekade zijn een uitdrukking van een economische ontwikkeling binnen de aan de scheepvaart verwante bedrijfstakken. Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde: als gaaf en representatief voorbeeld van een gevel in de stijl van het Eclecticisme. Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de stedebouwkundige waarde: als beeldbepalend onderdeel van de gesloten gevelwand langs de Merwekade en vanwege de beeldbepalende ligging aan de kade op de splitsing van waterwegen. Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de hoge mate van gaafheid van het vooraanzicht in hoofdvorm en detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522383
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in de stijl van het Eclecticisme in Dordrecht

Woonhuis annex kantoor

Merwekade 74
Dordrecht
Inleiding Het WOONHUIS annex KANTOOR werd in vierde kwart van de 19e eeuw gebouwd in de stijl van het Eclectiscisme. De voorgevel maakt ond..

Woonhuis in een sobere neoclassicistische stijl

Merwekade 76
Dordrecht
Inleiding In 1872 gebouwd WOONHUIS in een sobere neoclassicistische stijl. De voorgevel maakt deel uit van de gesloten gevelwand langs de ..

Woonhuis in de stijl van het Eclectiscisme met een sober uitgevoerde voorgevel

Merwekade 72
Dordrecht
Inleiding Het WOONHUIS werd in vierde kwart 19e eeuw gebouwd in de stijl van het Eclectiscisme met een sober uitgevoerde voorgevel maakt on..

Kantoorwoning

Merwekade 77
Dordrecht
Inleiding De KANTOORWONING is rond 1900 in de stijl van de Art Nouveau gebouwd. De voorgevel maakt deel uit van de gesloten gevelwand langs..

Woonhuis in de stijl van het eclecticisme

Merwekade 71
Dordrecht
Inleiding Het WOONHUIS werd in vierde kwart van de 19e eeuw gebouwd in de stijl van het Eclecticisme. De voorgevel maakt deel uit van de ge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in de stijl van het Eclecticisme in Dordrecht

Foto's (1)