Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in een sobere neoclassicistische stijl in Dordrecht

Woonhuis

Merwekade 76
3311TH Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1872


Beschrijving van Woonhuis in een sobere neoclassicistische stijl

Inleiding In 1872 gebouwd WOONHUIS in een sobere neoclassicistische stijl. De voorgevel maakt deel uit van de gesloten gevelwand langs de Merwekade. De Merwekade werd aangelegd tussen 1862 en 1865 en deed dienst als aanlegplaats voor sleepboten, kolen-, vracht- en passagiersschepen. De voorgevels van de panden aan de Merwekade zijn op het noorden gericht en kijken uit op het punt waar de rivieren de Oude Maas, de Noord en de Beneden Merwede samenkomen. De Merwekade ligt binnen het beschermd stadsgezicht van Dordrecht. Omschrijving Vanuit een rechthoekige plattegrond in rode baksteen opgetrokken woonhuis bestaande uit drie bouwlagen onder een met rode Hollandse pannen gedekt schilddak. De bakstenen voorgevel op gepleisterde plint wordt afgesloten door een geprofileerde, gestucte kroonlijst. Op de overgang van de begane grond en de verdieping een gestucte cordonlijst. De vensters worden aan de bovenzijde door bakstenen strekken afgesloten, aan de onderzijde hebben ze een waterdorpel. In het midden op de verdieping een balkon met ijzeren balustrade. De voorgevel telt drie assen. Links op de begane grond de entree, bestaande uit een oorspronkelijke voordeur met siersmeedijzeren deurrooster en een enkelruits bovenlicht. Onderin de benedenpui een stichtingssteen met het bouwjaar 1872. Rechts twee grote T-vensters met schuiframen. Het balkon op de verdieping heeft een geprofileerde witgeschilderde lijst. In het midden een balkondeur met bovenlicht, aan weerszijden een raam met bovenlicht. Op de tweede verdieping drie lagere, thans enkelruits, vensters. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde: de gevels van de panden aan de Merwekade zijn een uitdrukking van een economische ontwikkeling binnen de aan de scheepvaart verwante bedrijfstakken. Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf en representatief voorbeeld van een woonhuis uit de tweede helft van de negentiende eeuw, in een sobere neoclassicistische stijl. Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de stedebouwkundige waarde als beeldbepalend onderdeel van de gesloten gevelwand langs de Merwekade en vanwege de beeldbepalende ligging aan de kade op de splitsing van waterwegen. Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de hoge mate van gaafheid van het vooraanzicht in hoofdvorm en detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522382
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in een sobere neoclassicistische stijl in Dordrecht

Kantoorwoning

Merwekade 77
Dordrecht
Inleiding De KANTOORWONING is rond 1900 in de stijl van de Art Nouveau gebouwd. De voorgevel maakt deel uit van de gesloten gevelwand langs..

Woonhuis in de stijl van het Eclecticisme

Merwekade 75
Dordrecht
Inleiding In 1872 gebouwd WOONHUIS in de stijl van het Eclecticisme. De sobere voorgevel maakt deel uit van de gesloten gevelwand langs de ..

Woonhuis annex kantoor

Merwekade 74
Dordrecht
Inleiding Het WOONHUIS annex KANTOOR werd in vierde kwart van de 19e eeuw gebouwd in de stijl van het Eclectiscisme. De voorgevel maakt ond..

Woonhuis in de stijl van het Eclectiscisme met een sober uitgevoerde voorgevel

Merwekade 72
Dordrecht
Inleiding Het WOONHUIS werd in vierde kwart 19e eeuw gebouwd in de stijl van het Eclectiscisme met een sober uitgevoerde voorgevel maakt on..

Woonhuis in de stijl van het eclecticisme

Merwekade 71
Dordrecht
Inleiding Het WOONHUIS werd in vierde kwart van de 19e eeuw gebouwd in de stijl van het Eclecticisme. De voorgevel maakt deel uit van de ge..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)