Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig tuinhuis in de stijl van het Neo-Classicisme in Dordrecht

Tuin Park Landgoed

Wijnstraat 107
3311BT Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1864
Architect: B. van Bilderbeek (verbouwing)


Beschrijving van Voormalig tuinhuis in de stijl van het Neo-Classicisme

Inleiding Voormalig TUINHUIS uit 1864 in de stijl van het Neo-Classicisme dat oorspronkelijk behoorde bij de naastgelegen Delftse Bank, Wijnstraat 101-105 (Rijksmonument nr.13994). In 1918 werd het tuinhuis verkocht aan de NV Hanzebank en door architect B. van Bilderbeek verbouwd tot kantoor waarbij rechts in de voorgevel een voordeur werd geplaatst, de binnendoorgang werd dichtgemetseld en de veranda aan de achterzijde moest plaats maken voor een kantoorruimte. NB Recentelijk is het pand verbouwd waarbij voorgevel en interieuronderdelen zijn gehandhaafd. Omschrijving Het tuinhuis heeft een eenlaags voorgevel met een hardstenen plint. Onder de ramen een gestucte borstwering. Op de licht risalerende hoeken houten pilasters waarop een architraaf met geprofileerde kroonlijst op consoles rust. Hiertussen een terugliggend drie-assig gevelvlak met vier gecanneleerde pilasters met in de kapitelen kinderfiguren die ontspruiten uit een gewas. Tussen de pilasters een eierlijstje. Rechts twee hardstenen traptreden die naar de voordeur leiden. De dubbele paneeldeur heeft ijzersmeedwerk en een getoogd bovenlicht. Direct boven de deur een houten sierlijst met vierkante vlakverdeling. Links twee T-vensters met getoogd bovenlicht. In het interieur in het tochtportaal een terrazzovloer, een glasdeur met boven- en zijlichten en in het kozijn houtsnijwerk. In de kamer parketvloeren en een authentiek stucplafond met geprofileerde cassetten en zonnebloemmotieven. De linker zijmuur heeft ook cassetten en ingebouwde kasten aan weerszijden van een marmeren schouw. Boven de schouw een ingebouwde spiegel met getoogde bovenrand. Waardering Het tuinhuis van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een tuinhuis uit de tweede helft van de negentiende eeuw in Neo-Classicistische stijl, met stedebouwkundige waarde als bijzonder onderdeel in de gesloten straatwand van de Wijnstraat met historisch-functionele relatie met het naastgelegen pand Wijnstraat 101-105. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522380
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig tuinhuis in de stijl van het Neo-Classicisme in Dordrecht

Pand met eenvoudige lijstgevel met late empire ramen

Wijnstraat 109
Dordrecht
PAND met eenvoudige lijstgevel (midden XIX) met late Empire ramen. Belangrijk in het straatbeeld. Gebouw van eenvoudige doch harmonische a..

Pand met monumentale lijstgevel, lodewijk

Wijnstraat 99
Dordrecht
PAND met monumentale lijstgevel, Lodewijk XVI, met zwaar, driehoekig fronton, waarin allegorische voorstelling van de handel (o.a. Mercurius..

Pand met hardstenen, gebosseerde lodewijk

Wijnstraat 88
Dordrecht
PAND met hardstenen, gebosseerde Lodewijk XVI lijstgevel van drie vensterassen met middenrisaliet en zijpilasters (XVIII d). De versiering b..

Pand met lijstgevel onder een lijst met no 95

Wijnstraat 97
Dordrecht
PAND met lijstgevel (XVIII d) onder een lijst met no 95. Empire schuiframen. Gave pui uit de bouwtijd. Gebouw van eenvoudige doch harmonis..

Pand met lijstgevel met verkropte lijst en empire ramen

Wijnstraat 95
Dordrecht
PAND met lijstgevel (XVIII d) met verkropte lijst en Empire ramen. Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundig..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig tuinhuis in de stijl van het Neo-Classicisme in Dordrecht

Foto's (1)