Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Standbeeld Ary Scheffer in Dordrecht

Overig

Scheffersplein
3300AA Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1859-1861
Architect: Joseph Mezzara en Cornelia Marjolin-Scheffer


Beschrijving van Standbeeld Ary Scheffer

Inleiding In 1859 ontworpen en in 1861 geplaatst STANDBEELD van de in 1795 in Dordrecht geboren en in 1858 in Argenteuil (Frankrijk) overleden kunstschilder Ary Scheffer. Scheffer behoorde tot de belangrijkste "bourgeois" kunstenaars van de Romantische School in zijn werkzame leven in Parijs, waar hij veel succes had en groot aanzien genoot. Het ontwerp voor het beeld is afkomstig van twee van zijn leerlingen, de beeldhouwer Joseph Mezzara (1820-1901) en Ary's dochter Cornelia Marjolin-Scheffer. Het was het eerste gedenkteken voor een eigentijds kunstenaar in Nederland en is in brons gegoten door de gieterij van Eck & Durand te Parijs. Het standbeeld was oorspronkelijk omheind door een ijzeren hek en de sokkel stond boven een iets steilere trap dan de huidige. Het beeld staat op het Scheffersplein, een in 1854 naar een ontwerp van stadsarchitect G.N. Itz gerealiseerde overkluizing, die de Voorstraat en de Groenmarkt met elkaar verbindt en maakt deel uit van het beschermde stadsgezicht van Dordrecht. Omschrijving In brons gegoten, op een trapvormige, driedelige onderbouw staand naturalistisch standbeeld voorstellende de schilder Ary Scheffer in een staande pose met gekruiste benen, leunende tegen een buste waarover een doek en met een palet in de linker en een penseel in de rechter hand. Het 2.65 meter hoge beeld staat op een ijzeren piedestal met een verbrede basis en geprofileerde boven- en onderranden. De piedestal is voorzien van het geboorte- en sterftejaar van de schilder en de naam van de gieterij 'F.derie de Eck & Durand'. Waardering Het standbeeld is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, kunsthistorische en de stedenbouwkundige waarde. - Het standbeeld heeft cultuurhistorische waarde als een herinnering aan een beeldend kunstenaar van internationale faam, en heeft kunsthistorische waarde als voorbeeld in de ontwikkeling van de monumentale beeldhouwkunst in Nederland als een in de tweede helft van de negentiende eeuw opgericht standbeeld voor een contemporain kunstenaar. - Het monument heeft ensemble- en stedenbouwkundige waarde als een bijzonder, op een prominente plek in de historische binnenstad geplaatst kunstwerk. - Het monument is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522378
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Standbeeld Ary Scheffer in Dordrecht

Pand met gepleisterde lijstgevel

Tolbrug 5
Dordrecht
PAND met gepleisterde lijstgevel (XIX A). Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde.

Voorgevel over het water

Tolbrug 7
Dordrecht
Voorgevel (XIX d) met pleister- en stucversieringen. Het PAND heeft een oude achtergevel die dit deel van de Voorstraatshaven afsluit en is..

Pand met gepleisterde lijstgevel

Tolbrug 3
Dordrecht
PAND met gepleisterde lijstgevel (XIX A). Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde.

Hoekpand met lijstgevel, gepleisterd. Empire schuiframen

Tolbrug 1
Dordrecht
HOEKPAND Groenmarkt. Lijstgevel, gepleisterd (XVIII). Empire schuiframen. Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudhei..

Pand met gepleisterde puntgevel

Tolbrug 13
Dordrecht
PAND met gepleisterde puntgevel (XVIII). Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)