Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Griendkeet in Dordrecht

Gebouw

Noorderelsweg
3300AA Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: begin 20e eeuw


Beschrijving van Griendkeet

Inleiding In de Polder de Biesbosch, bij de boerderij Middenhoeve staande GRIENDKEET, die waarschijnlijk gebouwd is in het begin van de twintigste eeuw. De griendkeet staat in een akker op een verhoging in landschap, die waarschijnlijk het restant is van een oude kade. De buitendijks gelegen, met diverse wilgensoorten beplante grienden waren de werkterreinen van de dikwijls uit Werkendam afkomstige griendwerkers die er de voor diverse doeleinden te gebruiken wilgentenen snoeiden. Als bij vloed de wilgenakkers overstroomden, werd de keet op het als vluchtheuvel diendende kaderestant gebruikt om het zakken van het water af te wachten en te overnachten. Toen dit gedeelte van de Biesbosch in 1926 werd ingepolderd betekende dit het einde van de griendcultuur en werden de griendketen overbodig en verlaten. Omschrijving Op een verhoging staande, vanuit een rechthoekige plattegrond, in baksteen opgetrokken, verdiepingloze griendkeet onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak met windveren en een gemetselde schoorsteen in het midden van de de nok. De vanaf de weg zichtbare, zuidelijke kopgevel is een eenvoudige puntgevel met slechts een rond venster met ijzeren raam in de top van de gevel. De naar het westen gekeerde langsgevel bevat een venster met kruisraam en schieters vlak onder de dakrand. De noordelijke kopgevel is identiek aan de zuidelijke. De oostelijke langsgevel bevat een eenvoudige rechtgesloten lattendeur met links ervan een klein venster met tweeruits raam, dat evenals de deur onder een rollaag staat. Met name in deze gevel zijn in het tweede decennium van de twintigste eeuw en later een groot aantal namen en jaartallen in de baksteen gekerfd. Het inwendige van de keet bestaat uit een ongedeelde ruimte met gepleisterde muren. Waardering De voormalige griendkeet is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde en typologische waarde als gaaf bewaard gebleven en goed herkenbaar overblijfsel van de inmiddels in Nederland vrijwel verdwenen griendcultuur. De griendkeet heeft landschappelijke en ensemblewaarde als een bijzonder element in het polderlandschap, met een verhoogde ligging in het landschap, en vanwege de functionele en visuele samenhang met de verderop gelegen griendkeet. De griendkeet heeft zeldzaamheidswaarde als één van de weinige griendketen die in Nederland bewaard zijn gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522377
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Griendkeet in Dordrecht

Hoeve De Biesbosch

Van Elzelingenweg 1
Dordrecht
Inleiding Een royale, in 1937 gebouwde PACHTERSWONING met een villa-achtige allure, hoofdonderdeel van het boerderijcomplex De Biesbosch. D..

Grote landbouwschuur onderdeel van het boerderijcomplex 'De Biesbosch'

Van Elzelingenweg 1
Dordrecht
Inleiding Grote LANDBOUWSCHUUR uit 1934, onderdeel van het boerderijcomplex "De Biesbosch". De schuur staat vrij van de bijbehorende pachte..

Boerderij De Griendheuvel

Noorder Elsweg 12
Dordrecht
Inleiding BOERDERIJ uit 1937, hoofdonderdeel van het boerderijcomplex 'De Griendheuvel' dat in 1937 werd gebouwd in een vanaf 1926 ingepold..

Tuinkoepel

Noorder Elsweg 12
Dordrecht
Inleiding TUINKOEPEL uit ca. 1937, behorende bij het boerderijcomplex 'De Griendheuvel', dat gebouwd is in 1937 in een vanaf 1926 ingepolde..

Boogbrug

Noorder Elsweg 12
Dordrecht
Inleiding BRUG, behorende bij het boerderijcomplex 'De Griendheuvel' uit 1937 en gelegen over het voormalige gat van de Noorder Els. De in ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Griendkeet in Dordrecht