Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Griendkeet in Dordrecht

Gebouw

Elzingenweg, van
3300AA Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1875


Beschrijving van Griendkeet

Inleiding Een nabij de boerderij Elshoeve, midden in het akkerland van de Polder de Biesbosch staande GRIENDKEET, die omstreeks 1875 is gebouwd. De griendkeet staat in een akker op een met twee kastanjebomen begroeide verhoging in het landschap, die waarschijnlijk het restant is van een oude kade. De buitendijks gelegen, met diverse wilgensoorten beplante grienden waren de werkterreinen van de dikwijls uit Werkendam afkomstige griendwerkers die er de voor diverse doeleinden te gebruiken wilgentenen snoeiden. Als bij vloed de wilgenakkers overstroomden, werd de keet op het als vluchtheuvel dienende kaderestant gebruikt om het zakken van het water af te wachten en te overnachten. Toen dit gedeelte van de Biesbosch in 1926 werd ingepolderd betekende dit het einde van de griendcultuur en werden de griendketen overbodig en verlaten. Omschrijving Op een verhoging staande, vanuit een rechthoekige plattegrond, in schone IJsselsteent opgetrokken, verdiepingloze griendkeet onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak met schoorsteen. Zowel de kop- als de langsgevels zijn voorzien van wit geschilderde schieters. De zuidwestelijke, maar de weg gekeerde kopgevel is voorzien van vlechtingen en bevat een hoog in de top van de gevel staand venstertje met kruisraam. De andere kopgevel is eveneens voorzien van vlechtingen, maar is blind. De schoorsteen op de nok van het huisje is opgemetseld vanuit deze kopgevel en fungeert zodoende als tuit. De zuidoostelijke langsgevel bevat een eenvoudige, onder een rollaag staande lattendeur. De andere langsgevel is voorzien van een eveneens onder rollaag staand venster met kruisraam. Het inwendige van het huisje bestaat uit een ongedeelde ruimte met aangesmeerde wanden. De noordwestelijke zijde van de kade is nog voor een deel voorzien van een uit basaltblokken bestaande beschoeiing. Van groot belang voor het aanzien van het geheel is de aanwezigheid van twee monumentale kastanjebomen op de verhoging. Waardering De voormalige griendkeet is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde en typologische waarde als gaaf bewaard gebleven en goed herkenbaar overblijfsel van de inmiddels in Nederland vrijwel verdwenen griendcultuur. De griendkeet heeft landschappelijke en ensemblewaarde als een bijzonder element in het polderlandschap, onderstreept door de aanwezigheid van kastanjebomen en de verhoogde ligging in het landschap, en vanwege de functionele en visuele samenhang met de verderop gelegen griendkeet. De griendkeet heeft zeldzaamheidswaarde als één van de weinige griendketen die in Nederland bewaard zijn gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522376
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Griendkeet in Dordrecht

Griendkeet

Noorderelsweg
Dordrecht
Inleiding In de Polder de Biesbosch, bij de boerderij Middenhoeve staande GRIENDKEET, die waarschijnlijk gebouwd is in het begin van de twi..

Boerderij De Griendheuvel

Noorder Elsweg 12
Dordrecht
Inleiding BOERDERIJ uit 1937, hoofdonderdeel van het boerderijcomplex 'De Griendheuvel' dat in 1937 werd gebouwd in een vanaf 1926 ingepold..

Tuinkoepel

Noorder Elsweg 12
Dordrecht
Inleiding TUINKOEPEL uit ca. 1937, behorende bij het boerderijcomplex 'De Griendheuvel', dat gebouwd is in 1937 in een vanaf 1926 ingepolde..

Boogbrug

Noorder Elsweg 12
Dordrecht
Inleiding BRUG, behorende bij het boerderijcomplex 'De Griendheuvel' uit 1937 en gelegen over het voormalige gat van de Noorder Els. De in ..

Hoeve De Biesbosch

Van Elzelingenweg 1
Dordrecht
Inleiding Een royale, in 1937 gebouwde PACHTERSWONING met een villa-achtige allure, hoofdonderdeel van het boerderijcomplex De Biesbosch. D..

Kaart & Routeplanner

Route naar Griendkeet in Dordrecht