Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkel-woonhuis in Dordrecht

Woonhuis

Voorstraat 249
3311EP Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1880


Beschrijving van Winkel-woonhuis

Inleiding Omstreeks 1880 gebouwd WINKEL-WOONHUIS met een negentiende-eeuwse gevel voor een veel oudere kern, wat ook te zien is aan de achterzijde van het pand. De gevel is gebouwd in een aan het Neo-Classicisme verwante bouwstijl. In de pui is bovendien de invloed van de destijds in zwang zijnde Neo-Hollandse Renaissance zichtbaar. Het inwendige van het pand is ingrijpend verbouwd. Het pand maakt deel uit van een gesloten gevelwand in het beschermde stadsgezicht van Dordrecht. Omschrijving Het pand is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond. De voorgevel is van het lijstgeveltype en opgetrokken in gepleisterde baksteen boven een grotendeels houten winkelpui. Het drie bouwlagen tellende pand staat onder een met Hollandse pannen gedekt schilddak. De geheel donkergrijs geschilderde pui van de symmetrische voorgevel bestaat uit een groot, boven een geprofileerde plint staand etalageraam, tussen gietijzeren zuiltjes. Het bovenraam is voorzien van een sierrand met snijwerk in de hoeken en in het midden. Het bovenlicht staat tussen consoles met voluten, die rusten op de gietijzeren zuiltjes. De niet-oorspronkelijke glasdeuren links (winkel) en rechts (bovenwoning) van de etalage staan tussen voornoemde zuiltjes en houten hoekpilasters met onder meer renaissance motieven en gebeeldhouwde kopjes, die door steile pyramides bekroonde kraagstukken ondersteunen. De deuren staan onder een gedeeld bovenlicht. Het tweelicht bestaat uit twee rondboogramen met een gedraaide balusters als middenstijl. De puibalk is samengesteld uit een terugliggend veld met rozetten en kleine consoles, die de onderste profiellijst met de eveneens geprofileerde, op klossen rustende kroonlijst verbinden. De gepleisterde gevel is voorzien van schijnvoegen en accenten in de vorm van diamantkoppen aan de penanten en pseudo-sluitstenen boven de vensters, waarvan er twee in beide bouwlagen staan. De vensters zijn rechtgesloten en bevatten schuiframen met glas-in-lood in de bovenramen. De gevel wordt afgesloten door een houten entablement met geprofileerde kroonlijst. Uit het dakschild hierboven steekt een rechthoekige houten dakkapel. Het pand is inwendig ingrijpend verbouwd. Waardering Het winkel-woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedenbouwkundige waarde. - Het pand heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de laat negentiende-eeuwse woon-winkelarchitectuur. - Het pand heeft architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van laat negentiende-eeuwse winkelarchitectuur, met een fraai bewerkte houten winkelpui. - Het pand heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde als een bijzonder onderdeel van een gesloten gevelwand in het historische, beschermde stadshart van Dordrecht. - Het pand is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522372
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkel-woonhuis in Dordrecht

Winkelwoning met achterhuis

Voorstraat 251
Dordrecht
Inleiding WINKELWONING met een veel ouder, separaat ACHTERHUIS uit de achttiende eeuw aan de Grote Appelsteiger, gescheiden door twee licht..

Gevel met verkropte lijst en oude vensterkozijnen

Voorstraat 247
Dordrecht
Gevel met verkropte lijst (XVIII B) en oude vensterkozijnen. Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waar..

Pand met verkropte lijstgevel

Voorstraat 255
Dordrecht
PAND met verkropte lijstgevel (XVIII). Achter puntgevel. Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde.

Huisje naast de augustijnenkerk met schilddak en gepleisterde lijstgevel

Voorstraat 218
Dordrecht
HUISJE (XVII) naast de Augustijnenkerk met schilddak en gepleisterde lijstgevel (XIX A). Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuu..

Pand met late empire gevel gepleisterd en in de kroonlijst versierd met rechthoekige, verdiepte velden

Voorstraat 220
Dordrecht
PAND met late Empire gevel (ca. 1850), gepleisterd en in de kroonlijst versierd met rechthoekige, verdiepte velden. Middenvenster verdieping..

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkel-woonhuis in Dordrecht

Foto's (1)