Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landschapskundig Museum in Dordrecht

Woonhuis

Reeweg Oost 145
3312CN Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1913


Beschrijving van Landschapskundig Museum

Inleiding Middenstandswoning uit 1913, vanwege de INTERIEURAFWERKING uit het begin van de jaren twintig van de twintigste eeuw. De woning is in het begin van de jaren twintig inwendig ingrijpend verbouwd in opdracht van dhr. Treure. De beneden- en de bovenwoning werden hierbij samengevoegd en het pand kreeg een in Art Déco stijl uitgevoerd interieur met glas-in-lood uit de ateliers van de glazeniers Toon Berg en Willem Bogtman te Haarlem. De bescherming van rijkswege betreft alleen de interieurafwerking en interieurelementen en het glas-in-lood in de gevels. Omschrijving Het woonhuis waarin zich het interieur bevindt, heeft een min of meer traditionele plattegrond met beneden kamers-en-suite met voor en achter een erker en op de verdieping diverse vertrekken aan een brede hal. De kamers zijn allen voorzien van eikenhouten lambrizeringen en ingebouwde kasten, banken en fauteuils, die telkens worden afgewerkt door elementen van zwart notenhout in Art Déco stijl. De entree van de woning bestaat uit een voordeur in een samengesteld kozijn, met zij- en bovenlichten met opvallend gekleurd en gestileerd glas-in-lood. De deur heeft een klein luikje en een rijk geprofileerde deuromlijsting en een granieten drempel. Een ruim tochtportaal met een verlaagde tegelvloer en een houten tochtdeur met ovaal deurlicht en gekleurd glas-in-lood rondom. De kamers zijn bereikbaar via deuren met smalle deurlichten met glas-in-lood en met verchroomde deurklinken. In de woonkamer zijn beide schouwen voorzien van een houten ombouw, de ingebouwde meubels zijn voorzien van twee bewerkte lichtstaanders. De erker aan de achterzijde heeft afgeschuinde zijden met in de bovenlichten glas-in-lood van Toon Berg. In de keuken betegelde wanden en ramen met eveneens glas-in-lood in de bovenlichten. De kamer aan de voorzijde op de verdieping is geheel betimmerd en heeft een wijnrood Deventer tapijt met geometrische motieven, vaste banken en een houtrelief met een mythologische afbeelding. Het pand bevat voorts een marmeren schouw op de verdieping, stucplafonds met eenvoudige profiellijsten en bewerkte houten lambrizeringen en kasten. Waardering Het vroeg twintigste-eeuwse woonhuisinterieur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de zeldzaamheidswaarde. - Het interieur is van cultuurhistorisch belang als een bijzonder voorbeeld van een in Art Déco uitgevoerd interieur en als een bijzondere schakel in de ontwikkeling van het woonhuisinterieur in Nederland. - Het interieur is van architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere kwaliteiten van het ontwerp, vanwege de detaillering en de materiaaltoepassing. - Het interieur is ook van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. - Het interieur heeft tevens zeldzaamheidswaarde als een van de weinige bewaard gebleven Art Déco woonhuisinterieurs in Nederland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522368
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landschapskundig Museum in Dordrecht

Voormalige Technische School

Reeweg Oost 123
Dordrecht
Inleiding SCHOOLGEBOUW uit 1918-1919, gebouwd als Nieuwe Ambachtsschool naar een ontwerp van de Dordtse architecten B. van Bilderbeek & H.A..

Huize de Groene Hoek

Oranjelaan 119
Dordrecht
Inleiding WOONHUIS 'De Groene Hoek', gebouwd in 1920 in de trant van de Interbellum-architectuur met invloeden van de Engelse landhuisstijl..

Algemene Begraafplaats: smeedijzeren hek met hekpijlers

Dubbeldamseweg Zuid 183
Dordrecht
Inleiding Achter het hek DIENSTWONING van alleen begane grond met schilddak (1802). Omschrijving Woonhuis uit 1802 dat gebouwd werd bij ..

Begraafplaats Essenhof: begraafplaats

Dubbeldamseweg Zuid 183
Dordrecht
Inleiding HEULBRUG met HEK, toegang gevend tot de grafvelden, gelegen achter de dienstwoning. Omschrijving De brug is een opgemetselde bo..

Begraafplaats Essenhof: aula

Dubbeldamseweg Zuid 183
Dordrecht
Inleiding De in 1938-1939 gebouwde AULA op de Algemene Begraafplaats Essenhof, onderdeel van het complex van de algemene begraafplaats, is ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landschapskundig Museum in Dordrecht