Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Engelenburgerbrug in Dordrecht

Weg En Waterwerk

Nieuwe Haven
3300AA Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1910-1911


Beschrijving van Engelenburgerbrug

Inleiding In 1910-1911 gebouwde beweegbare VERKEERSBRUG van het type dubbele basculebrug, die werd geplaatst ter vervanging van een veel smallere voorganger, die verouderd was. De Engelenburgerbrug verbindt de Lange Gelderse Kade met onder meer het Blauwpoortsplein en de Nieuwe Haven en sluit de Nieuwe Haven af van de Oude Maas. De brug is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke, aan de Art Nouveau verwante bouwstijl. De brug bevindt zich in het beschermde stadsgezicht van Dordrecht. Omschrijving Het overbruggende deel van de brug bestaat uit twee delen die beide zijn vastgezet. Deze brugdelen zijn voorzien van een geasfalteerd brugdek en rusten op stalen balken, die door middel van dwarsbalken met elkaar zijn verbonden. De onderdoorgang wordt in het midden gescheiden door een brede, in schone baksteen opgetrokken pijler, waarvan de koppen zijn verstevigd met en geaccentueerd door rustiek behakte hardstenen blokken en wordt afgedekt door een eveneens hardstenen profielrand. Deze brugdelen zijn verbonden met hardstenen blokken aan de bruggehoofden. De kaden en de vertikale delen van de bruggehoofden zijn ook bekleed met blokken ruw behakte hardsteen en worden afgedekt door moddel van hardstenen dekplaten. De brug is voorzien van in Art Nouveau stijl vormgegeven smeedijzeren hekken en buizen leuningen, die staan tussen elf zware granieten hekpalen, waarvan er vijf aan havenzijde en zes aan rivierzijde van de brug staan. Deze zijn verbonden met de middenpijler, de hoeken van de bruggehoofden en de kademuren. De palen hebben zich verjongende schachten en uitkragende koppen. De met de middenpijler verbonden palen hebben tussen brugdekniveau en de middenpijler een bredere vierkante basis, waartegen omgekeerde consoles met voluten zijn geplaatst. In de kadenmuren en de middenpijler bevinden zich hardstenen haalkommen. Ook de kademuren en de hoeken van de bruggehoofden worden geaccentueerd door ruw behakte hardstenen blokken en dito dekplaten. Waardering De Engelenburgerbrug is van algemeen belang vanwege de (cultuur)historische, de stedenbouwkundige en de architectuurhistorische waarde. - De brug heeft (cultuur)historische waarde als een belangrijke verbinding tussen twee van de van oudsher, in sociaal-economisch opzicht, belangrijke delen van het Dordse havengebied. - De brug heeft architectuurhistorische waarde vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke vormgeving, de constructie en het materiaalgebruik. - De brug heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de prominente ligging en als een belangrijke verbinding in het havengebied. - De brug is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522361
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Engelenburgerbrug in Dordrecht

Lange IJzeren Brug

Nieuwe Haven
Dordrecht
Gietijzeren BRUG met beweegbaar middendeel. Ontworpen door G.N. Itz, 1856. Gegoten door L.I. Enthoven & Co. Brug van belang uit oogpunt van..

Hoekpand met lijstgevel

Nieuwe Haven 33
Dordrecht
HOEKPAND Lange IJzerenbrugstraat. Lijstgevel (XVIII b), Lodewijk XIV kroonlijst en consoles. Lijst op de hoeken verkropt. Deuromlijsting, XI..

Pand met lijstgevel met deur met pilasteromlijsting en bovenlicht

Nieuwe Haven 34
Dordrecht
PAND met lijstgevel (XVIII d) met deur met pilasteromlijsting en bovenlicht. Schuiframen in de tweede verdieping. Kelderraampje in hardstene..

Pand bestaande uit een combinatie trap-halsgevel met klauwstukken en festoenen tegen de trappen en rijk versierde top met oeil-de-boeuf en segmentvorm ..

Nieuwe Haven 36
Dordrecht
PAND bestaande uit een combinatie trap-halsgevel met klauwstukken en festoenen tegen de trappen en rijk versierde top met oeil-de-boeuf en s..

Pand met monumentale lijstgevel met middenrisaliet

Nieuwe Haven 32A
Dordrecht
PAND met monumentale lijstgevel (XVIII d) met middenrisaliet. Gesneden deur met bovenlicht, gesneden consoles onder de kroonlijst, Lodewijk ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Engelenburgerbrug in Dordrecht

Foto's (2)