Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in de stijl van de neo-hollandse renaissance in Dordrecht

Woonhuis

Aardappelmarkt 7
3311BA Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1895
Architect: Van Aardenne


Beschrijving van Woonhuis in de stijl van de neo-hollandse renaissance

Inleiding WOONHUIS uit 1895 van architect Van Aardenne in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance. De woning werd gebouwd in opdracht van Mevr. de Brand. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het huis bewoond door mr. Jaap Burger die de glazen schuifdeuren liet decoreren met afbeeldingen uit het rechtswezen. Omschrijving Het woonhuis is opgetrokken in rode baksteen vanuit een rechthoekige plattegrond over twee bouwlagen en een kaplaag. Het diepe pand heeft in het midden een open binnenplaats. Het voorste deel is geplaatst onder een mansardekap, bedekt met leien, het achterste deel heeft een zadeldak met pannen. De zijgevels grenzen aan de buurpanden. Het pand heeft rechthoekige vensters met gelakte teakhouten schuifkozijnen. De gevel is verlevendigd met decoratief stucwerk, gestucte speklagen en cordonlijsten, hoek-, sluit- en aanzetstenen en borstweringen. De voorgevel is drie traveeën breed en heeft een hardstenen plint met twee ventilatieroostertjes. Rechts de voordeur in een portiek met hardstenen bordesplaat en twee traptreden. De getoogde portiekopening is, evenals de vensters afgezet met gestucte aanzet- en sluitstenen. Onder de vensters gestucte panelen. Op de verdieping drie vensters geplaatst onder gestucte, geprofileerde frontons met in de tympanen een schelpreliëf. Onder de vensters borstweringen met gestucte guirlandes. De voorgevel heeft een rijk hoofdgestel met diamantkoppen tussen de consoles en een geprofileerde gootlijst. Aan weerszijden van de dakkapel klauwstukken en een opengewerkte attiek met balusters. Op de hoeken obelisken. De dakkapel heeft twee rondboogvensters en wordt bekroond met een gestucte geveltop met een fronton met schouderstukken. In het tympaan een schelpmotief. Aan weerszijden twee halfronde schelpmotieven. Het interieur bevat onder meer een marmeren gang, stucplafonds met profiellijsten, rozetten en bladmotieven. Diverse marmeren schouwen, schuifdeuren met glas-in-lood met na-oorlogse beschildering. Voorts een keuken met oorspronkelijke tegelvloer, granito-aanrecht met houten kastjes en volledig betegelde muren. Kelder met troggewelfjes en geglazuurde tegels aan de muren. Waardering Het laat negentiende-eeuwse woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de architectuurhistorische waarde en vanwege de ensemblewaarde. - Het woonhuis is van cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een woonhuis in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance, een rond 1900 gangbare bouwstijl met een rijke ornamentiek. - Het woonhuis is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteiten van het ontwerp, vanwege de detaillering en de materiaaltoepassing, en vanwege de samenhang tussen in- en exterieur. - Het woonhuis heeft ensemblewaarde als onderdeel van de historische binnenstad en als onderdeel van de gevelwand aan de Knolhaven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522354
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in de stijl van de neo-hollandse renaissance in Dordrecht

Pand met lijstgevel met verkropte lijst en hoge empire ramen

Aardappelmarkt 5
Dordrecht
PAND met lijstgevel (XVIII) met verkropte lijst en hoge Empire ramen. Huis van souterrain, parterre en verdieping. Stoep met hekken. Gebou..

Pand met gepleisterde puntgevel met geprofileerde zij-afdekplaten

Aardappelmarkt 3
Dordrecht
PAND met gepleisterde puntgevel (XVII ?) met geprofileerde zij-afdekplaten. Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudh..

Hoekpand Aardappelmarkt. Voorgevel bekleed met machinale steen. Schuiframen

Kuipershaven 66
Dordrecht
HOEKPAND Aardappelmarkt. Voorgevel bekleed met machinale steen. Schuiframen. Zijgevel aan de Kuipershaven (XVII) met natuurstenen blokken, ..

Scheepslift of schroevendok, gesitueerd in de wolwevershaven

Kuipershaven 191
Dordrecht
Inleiding SCHEEPSLIFT of schroevendok uit 1928, gesitueerd in de Wolwevershaven, in oorsprong gebouwd ten behoeve van de tegenoverliggende ..

Pand met lijstgevel

Gravenstraat 1
Dordrecht
PAND met lijstgevel (XIX A). In het schilddak een dakvenster. Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in de stijl van de neo-hollandse renaissance in Dordrecht