Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis De Crabbehof in Dordrecht

Kasteel Buitenplaats

Talmaweg 10
3317RB Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Koetshuis De Crabbehof

Inleiding Klein KOETSHUIS bij kasteelboerderij de Crabbehof (rijksmonument nr. 13681). Het koetshuis staat tegenover de hoofdentree van de Crabbehof en dateert volgens de gevelsteen boven de voordeur uit 1830. Het koetshuis is gebouwd in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Omschrijving Eenlaags koetshuis onder zadeldak, opgemetseld in rode baksteen vanuit een rechthoekige plattegrond. De gevelhoeken van het pand en de deur- en vensteromlijstingen zijn van gele baksteen. Hoek- en sluitstenen van natuursteen. Uitgemetselde dakranden met uitkragende zandstenen hoeken. In de kopse gevel (noord) bevinden zich garagedeuren uit 1934 onder een betonnen latei met daarboven nieuw metselwerk. Daarboven een smalle, uitgemetselde korfboog met gebeeldhouwd kopje in de sluitsteen. In de puntgevel een ovaal gestuct cartouche. Sierlijke muurankers. De rechter zijgevel (west) is symmetrisch met in het midden een blind venster en aan weerszijden een deur. Centraal een topgevel waarachter een steekkap, met een ovaal gestuct cartouche en een uitkragende zandstenen geveltop. De linker zijgevel ligt direct aan het water dat rondom het gehele perceel van de Crabbehof is aangelegd. Hierin twee blinde deuropeningen met ruitvormig siermetselwerk. In de achtergevel een kruiskozijn onder een korfboog. Hardstenen vensterbank en zandstenen hoekstenen. In de puntgevel een ovaal gestuct cartouche. Waardering Het koetshuis is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde. -Het koetshuis heeft architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de vormgeving. -Het koetshuis heeft ensemblewaarde als historisch-functioneel onderdeel van de kasteelboerderij de Crabbehof. - Het koetshuis is gaaf in hoofdvorm en detaillering van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522353
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis De Crabbehof in Dordrecht

Crabbehof

Talmaweg 10
Dordrecht
De "Crabbehof". In plattegrond vierkante KASTEELBOERDERIJ (XVII b), herbouwd na een brand (XX A). Geprofileerde geblokte ontlastingsbogen, m..

Landgoed Dordwijk: villa Sorghvliet

Dordwijklaan 8
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 4 Naar ontwerp van J.F. Klinkhamer in 1891-92 op onregelmatige plattegrond in gemengde stijl - met elementen van neo..

Israëlitische begraafplaats met bijbehorend metaheerhuisje en toegangshek

Nieuweweg 2
Dordrecht
Inleiding Israëlitische BEGRAAFPLAATS met bijbehorend METAHEERHUISJE en TOEGANGSHEK. Tussen 1869 en 1870 is deze joodse begraafplaats aa..

Landgoed Dordwijk: tuinvaas, opgetrokken sokkel van ijsselsteentjes

Dordwijklaan
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 21 TUINVAAS. Rustieke vaas op provisorisch opgetrokken sokkel van ijsselsteentjes (circa 1,75 meter). De kelkvormige..

Landgoed Dordwijk: brug naar het nieuwe werk

Dordwijklaan
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 17 BRUG naar het Nieuwe Werk. Vlakke brug op de grondslag van een paralellogram, steunend op houten balken em met ge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetshuis De Crabbehof in Dordrecht

Foto's (1)