Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Visbrug in Dordrecht

Weg En Waterwerk

Visstraat
3300AA Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1901


Beschrijving van Visbrug

Inleiding In 1901 gebouwde vaste VERKEERSBRUG\OVERKLUIZING over de Voorstraathaven, de voormalige Vischhaven. De als de Visbrug bekende overkluizing vormt de vaste verbinding tussen de Voorstraat en de Groenmarkt en verving een veel smallere, beweegbare brug over de toen nog bevaarbare haven. De Visbrug maakt deel uit van het beschermde stadsgezicht van Dordrecht. Omschrijving De Visbrug vormt tegenwoordig een bestrate en betegelde, vaste noord-zuidverbinding tussen de Voorstraat en de Groenmarkt. Het geplaveide brugdek ligt op groot aantal stalen balken. De onderdoorgangen zijn aan beide zijden voorzien van deels horizontaal gebogen liggers (lateien) van geklonken staal, waarop enkele lagen baksteen liggen. Hierop liggen randen van beton, waaraan smeedijzeren brugleuningen met onder meer getordeerde spijlen zijn bevestigd. In het midden van beide brugleuningen staat de gietijzeren sokkel van een lantaarnpaal, waarop tegenwoordig een ijzeren bloembak staat. De brugleuningen zijn tevens bevestigd aan de achterste kopgevelhoeken van de panden aan de Voorstraat en de Groenmarkt. Waar de uiteinden van de overkluizingen de zij- en de achtergevels van de Voorstraat en de Groenmarkt en de kademuren raken rusten ze op gebosseerde hoekblokken. De hoekverbindingen tussen de overkluizing met de achtergevels en de kademuren zijn gebogen. Er bevindt zich bovendien een trap met hardstenen treden naar het water aan de zuid-oostelijke Voorstraatzijde. Waardering De Visbrug is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedenbouwkundige waarde. - De Visbrug heeft cultuurhistorische waarde als goed bewaard gebleven brug uit de vroege twintigste eeuw, die een belangrijke verbinding vormt tussen twee van de van oudsher, in sociaal-economisch opzicht, belangrijkste straten in Dordrecht. - De Visbrug heeft architectuurhistorische waarde vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke vormgeving, constructie en materiaalgebruik. - De Visbrug heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de prominente ligging en als een belangrijke verbinding tussen twee hoofdstraten. - De Visbrug is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522337
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Visbrug

De Visbrug is een brug over de voormalige Voorstraathaven in de stad Dordrecht, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Ter hoogte van de Visbrug sloot deze haven aan op de oude Thuredricht. De brug verbindt de Visstraat met de Groenmarkt.

Op de Visbrug staat het standbeeld van de gebroeders De Witt (1918). Diverse monumentale gebouwen zijn rond de brug te bezichtigen, zoals de De Gulden Os.Monumenten in de buurt van Visbrug in Dordrecht

Standbeeld gebroeders De Witt

Visstraat
Dordrecht
Inleiding In 1918 vervaardigd en in hetzelfde jaar op de Visbrug geplaatst HERINNERINGSMONUMENT ter nagedachtenis aan de gebroeders Johan e..

Hoekpand Visbrug met lijstgevel

Voorstraat 347
Dordrecht
HOEKPAND Visbrug met lijstgevel (XVIII). In de verdieping schuiframen (XIX A). Parterre samengetrokken met het naastgelegen pand no 345, dat..

Pand met lijstgevel

Voorstraat 345
Dordrecht
PAND met lijstgevel (XVIII). Parterre samengetrokken met no 347. Aan de Voorstraatshaven puntgevel en gevel onder lijst. Fraai gebouw van ..

Waalse kerk

Voorstraat 296
Dordrecht
Waals Hervormde Kerk. Langgerekte ZAALKERK op de hoek van de Voor- en Visstraat. Oorspronkelijk kerk van het H. Sacramentsgasthuis aan de Vi..

Hoekpad Visbrug. Late Dordtse trapgevel met gezakte vensters, waarin Empire schuiframen. Pand met schilddak, waarin dakvenster

Groenmarkt 72
Dordrecht
HOEKPAND Visbrug. Late Dordtse trapgevel (XVIII a) met gezakte vensters, waarin Empire schuiframen. Pand met schilddak, waarin dakvenster. ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)