Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in Dordrecht

Woonhuis

Vest 72
3311TX Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1865


Beschrijving van Herenhuis

Inleiding Omstreeks 1865 gebouwd WOONHUIS van het type herenhuis, gelegen op de hoek van de Vest en de Sint Jorisbrug. Het pand vormt samen met het hoekpand Steegoversloot 269-279 een visuele poort naar de Vest. Het pand maakt deel uit van het beschermde stadsgezicht van Dordrecht. Het huis heeft verschillende functies gehad, waaronder dat van ziekenhuis. Een gedeelte van het oorspronkelijke interieur is door brand verwoest, waardoor er weinig elementen uit de bouwtijd bewaard zijn gebleven. De ruimte-indeling van het pand is gewijzigd. Omschrijving Vanuit een vrijwel rechthoekige plattegrond opgetrokken onderkelderd woonhuis van twee bouwlagen onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt mansardedak. De gepleisterde gevels zijn symmetrisch ingedeeld boven een hardstenen plint en worden afgesloten door een kroonlijst. De gevels worden horizontaal geleed door cordonlijsten onder de vensters en verticaal door geblokte lisenen op de hoeken en tussen de vensterassen. De gevelhoek op de overgang tussen Steegoversloot en Vest is afgerond. De rechtgesloten vensters bevatten schuiframen. Aan weerszijden van de vensterkozijnen bevindt zich een geprofileerde stuclijst, terwijl boven het kozijn een kroonlijstvormige bekroning is aangebracht. De rijk uitgevoerde voorgevel (noordzijde) bevindt zich aan de Steegoversloot en is drie vensterassen breed. In de plint zijn recht onder de vensters rechthoekige openingen aangebracht voor de kelder. Uit de kroonlijst boven de lisenen steken dubbele consoles. De middentravee wordt bekroond door een rijke dakkapel met fronton. Aan weerszijden van de twee openslaande ramen in het midden van de dakkapel, zijn twee panelen aangebracht.De afgeronde gevelhoek heeft dezelfde indeling als één travee in de voorgevel. De westelijke zijgevel aan de Vest is twee vensterassen breed. Een liseen tussen de vensters ontbreekt hier. Op de begane grond aan de rechterkant bevindt zich de entree met een onder een bovenlicht met glas-in-lood staande vleugeldeur. Waardering Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de stedenbouwkundige en de architectuurhistorische waarde. - Het pand heeft cultuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van laat negentiende-eeuwse woonhuisarchitectuur voor de gegoede burgerij. - Het pand heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de situering en de sterke visuele samenhang met het pand Steegoversloot 269-279. Tezamen vormen deze panden een belangrijk ensemble dat een monumentale entree naar de Vest vormt vanaf de Steegoversloot. - Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke bouwstijl, detaillering en materiaalgebruik. - Het pand is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522335
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in Dordrecht

Dubbele woonhuis

Steegoversloot 269
Dordrecht
Inleiding Het dubbele WOONHUIS in de stijl van het Eclecticisme dateert van rond 1865 en zou oorspronkelijk gebouwd zijn als opslagplaats v..

Herenhuis

Steegoversloot 261
Dordrecht
Inleiding Waarschijnlijk in 1869 in een voor de bouwtijd gangbare Eclectische stijl gebouwd WOONHUIS van het type herenhuis. Het betreft de..

Goede lijstgevel voor huis met omlopend schilddak

Steegoversloot 66
Dordrecht
Goede lijstgevel (XIX A) voor HUIS met omlopend schilddak. Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde..

Pand met monumentale halsgevel, op banderolle gedateerd: 1696

Steegoversloot 243
Dordrecht
PAND met monumentale halsgevel, op banderolle gedateerd: 1696. Vleugelstukken, bestaande uit voluten en bloemranken. Segmentvormig fronton, ..

Pand met trapgevel van het Dordtse type met muurijzers en in het zoldervenster roedenverdeling stijl

Steegoversloot 64
Dordrecht
PAND met trapgevel van het Dordtse type (XVII B) met muurijzers en in het zoldervenster roedenverdeling stijl XVIII. Fraai gebouw van eenvo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in Dordrecht

Foto's (1)