Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ensemble van zeven herenhuizen in de stijl van het eclecticisme in Dordrecht

Woonhuis

Singel 276
3311HK Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1885


Beschrijving van Ensemble van zeven herenhuizen in de stijl van het eclecticisme

Inleiding Ensemble van zeven HERENHUIZEN uit 1885 in de stijl van het Eclecticisme. De woningen waren bedoeld voor medisch specialisten die een praktijk aan huis nodig hadden. De geschakelde woningen vormen een beeldbepalend deel van de gevelwand aan de Singel in de negentiende-eeuwse schil van Dordrecht. Omschrijving Ensemble van zeven in oorsprong identieke, gepleisterde herenhuizen met een rechthoekige plattegrond en twee bouwlagen en een kaplaag opgetrokken boven een hoog souterrain. Het pleisterwerk is verlevendigd met een grijs gestucte plint. Ieder pand heeft een schilddak met aan de voorzijde een dakkapel. De woningen hebben rechtgesloten T-vensters met houten kozijnen met glas-in-lood in de bovenlichten en brede geprofileerde raamomlijstingen met kroonlijstje. Het souterrain heeft twee tweeruits ramen. De drieassige voorgevel heeft rechts een hoge, dubbele voordeur met gietijzeren roosters voor het glas, een getoogd bovenlicht met glas-in-lood en een halfronde stolpnaald. Op de verdieping boven de voordeur een balkon met openslaande deuren. Het balkon heeft een gepleisterde onderplaat die op consoles met ingekerfde bladmotieven rust. Opengewerkt smeedijzeren balkonhek tussen twee witte, houten hoekbalusters. Links twee schuifvensters. Aan de achterzijde souterraindeuren met raampartij en een trapje naar de tuin. Op de bel-etage een veranda met lessenaardak en sierlijst. Zijwanden met kralen beschieting en balustrade met ijzeren spijlen. Aan de veranda openslaande deuren en twee rechtgesloten vensters met een T-raam en een schuifraam. Op de verdieping drie vensters met T-ramen en in de top van de puntgevel een venster met T-raam. Houten daklijsten. In het interieur van de meeste huizen is nog de oorspronkelijke indeling bewaard gebleven met een tochtportaal en rechts een trap naar het souterrain en links een trap naar de bel-etage. Centraal in de woning bevindt zich nog een trap tussen het souterrain en de bel-etage. De meeste woningen beschikken over een aantal originele onderdelen zoals stucplafonds met geometrisch patroon en profiellijsten en met florale motieven en fruitschalen, schuifdeuren in de kamers-en-suite, bovenlicht in het trappenhuis en een bewerkte trappaal. In de kap schenkelspanten. Waardering Negentiende eeuws ensemble van zeven in oorsprong identieke herenhuizen in Eclectische stijl van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt, alsook wegens ensemblewaarde als beeldbepalend element in de Singelbebouwing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522331
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ensemble van zeven herenhuizen in de stijl van het eclecticisme in Dordrecht

Toegangshek van villa

Singel 268
Dordrecht
Inleiding Een in de negentiende-eeuwse schil van Dordrecht gesitueerd, vrijstaand WOONHUIS van het type villa, met TOEGANGSHEK. De villa is..

William's Place

Stationsweg 1
Dordrecht
Inleiding Het vrijstaande WOONHUIS van het type villa is bekend onder de naam "William's Place", naar een vroeg overleden zoon van de opdra..

Herenhuis

Singel 243
Dordrecht
Inleiding Het vrijstaande WOONHUIS van het type HERENHUIS is vermoedelijk rond 1900 gebouwd in de stijl van het Eclecticisme met invloeden ..

Woonhuis met garage

Singel 312
Dordrecht
Inleiding Het WOONHUIS van het type HERENHUIS met aangebouwde garage werd vlak voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd in opdracht van de bankd..

Tuinhuisje

Singel 312
Dordrecht
Inleiding Het TUINHUISJE werd vlak voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd in opdracht van de bankdirecteur Van Gijn, door een Dordtse aannemer..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ensemble van zeven herenhuizen in de stijl van het eclecticisme in Dordrecht

Foto's (1)