Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ensemble van 7 herenhuizen in de stijl van het eclecticisme in Dordrecht

Woonhuis

Singel 224
3311KV Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1874 1874 ca. 1874


Beschrijving van Ensemble van 7 herenhuizen in de stijl van het eclecticisme

Inleiding Ensemble van 7 HERENHUIZEN uit circa 1874 in de stijl van het Eclecticisme. De woningen waren bedoeld voor medisch specialisten die een praktijk aan huis nodig hadden (souterrain). De geschakelde woningen vormen een beeldbepalende gevelwand aan de Singel in de negentiende-eeuwse schil van Dordrecht. Omschrijving Ensemble van zeven, in oorsprong identieke, gepleisterde herenhuizen met een rechthoekige plattegrond en twee bouwlagen en een kaplaag boven een hoog souterrain. Het pleisterwerk is verlevendigd met een hoge plint met schijnvoegen en met geprofileerde cordonlijsten. Elk pand heeft een schilddak met aan de voorzijde in oorsprong twee dakramen. Kroonlijst met geornamenteerde consoles. Het blok heeft getoogde T-vensters met houten kozijnen en met glas-in-lood in de bovenlichten en geprofileerde raamomlijstingen. De drieassige voorgevels hebben rechts een hoge, dubbele voordeur met gietijzeren roosters voor het glas, een getoogd bovenlicht met glas-in-lood en een halfronde stolpnaald. Het souterrain heeft twee liggende ramen. Op de verdieping in het midden een balkon met openslaande deuren. Het balkon heeft een gepleisterde onderplaat met geprofileerde randen, die op consoles met ingekerfde bladmotieven rust. Opengewerkt smeedijzeren balkonhek tussen twee gepleisterde hoekbalusters. Ter hoogte van de verdiepingsvloer een licht uitspringende horizontale band gevat tussen twee cordonlijsten. De zijgevels van het blok zijn eveneens gepleisterd met schijnvoegen. In de linker zijgevel (nr. 224) bevindt zich geheel rechts een T-venster en een souterrainraam, op de verdieping een T-venster en een schuifraam. De rechterzijgevel (nr. 236) is blind. Aan de achterzijde per woning een souterraindeur met raampartij en een trapje naar de tuin. Op de begane grond een serre en op de verdieping een balkon. In het interieur hebben de meeste huizen de hoofdindeling bewaard waarbij vanuit het tochtportaal rechts een trap naar het souterrain en links een trap naar de bel-etage voert. Centraal in de woning bevindt zich nog een trap tussen souterrain en bel-etage. De meeste woningen beschikken over een aantal originele interieuronderdelen zoals stucplafonds met reliƫfstukken, schuifdeuren in de kamers-en-suite of een bovenlicht in het trappenhuis. Waardering Negentiende eeuws ensemble van zeven, in oorsprong identieke herenhuizen in Eclectische stijl van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt, alsook wegens ensemblewaarde als beeldbepalend element in de Singelbebouwing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522328
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ensemble van 7 herenhuizen in de stijl van het eclecticisme in Dordrecht

Ensemble van dertien woonhuizen

Adriaan van Bleijenburgstraat 10
Dordrecht
Inleiding Ensemble van dertien WOONHUIZEN in de negentiende-eeuwse schil van Dordrecht. De reeks middenstandswoningen is gebouwd in 1902-19..

Herenhuis

Singel 243
Dordrecht
Inleiding Het vrijstaande WOONHUIS van het type HERENHUIS is vermoedelijk rond 1900 gebouwd in de stijl van het Eclecticisme met invloeden ..

Christelijke Gereformeerde Kerk Dordrecht Centrum

Singel 190
Dordrecht
Inleiding In de negentiende-eeuwse schil van Dordrecht gesitueerde KERK van het type kruiskerk met KOSTERSWONING uit 1921, gebouwd naar een..

Remonstrantse kerk met kosterswoning

Cornelis de Wittstraat 28
Dordrecht
Inleiding KERK met KOSTERSWONING voor de Remonstrantse Gemeente, in 1900-1901 gebouwd naar een ontwerp van de Dordtse architect H.A. Reus i..

William's Place

Stationsweg 1
Dordrecht
Inleiding Het vrijstaande WOONHUIS van het type villa is bekend onder de naam "William's Place", naar een vroeg overleden zoon van de opdra..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)