Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkelwoning in Dordrecht

Woonhuis

Prinsenstraat 67
3311JS Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Winkelwoning

Inleiding WINKELWONING uit circa 1900 in de stijl van de Art-Nouveau. Het pand staat in een gesloten gevelwand in de historische binnenstad van Dordrecht en valt binnen het beschermd stadsgezicht. Omschrijving Winkelwoning over twee bouwlagen, opgetrokken in baksteen en afgesloten door een zadeldak bedekt met Hollandse pannen. De centraal geplaatste dakkapel heeft een steekkap gedekt met leien in Maasdekking. De voorgevel heeft op de begane grond een segmentboogvormige winkelpui in hardsteen en glas, met een getorste trekstang. De gevel is verlevendigd met hardsteen onderdelen en gestucte sluit- en aanzetstenen. Ter hoogte van de verdieping heeft de gevel hoeklisenen. De segmentboog van de pui heeft een hardstenen sluitsteen waarin het monogram J v/d R. In de boog is met gouden letters 'Vleeschhouwerij' gehakt. Links dubbele houten deuren met een pseudo stolpnaald en siersmeedwerk voor de ruiten waarin hakbijltjes zijn verwerkt. Rechts een grote etalageruit met een hardstenen plint. In de deurstijl tussen winkelruit en deur is een ossenkop verwerkt. Op de verdieping twee schuiframen met glas-in-lood bovenlichten. Hardstenen onderdorpels met gestucte sluitstenen. De kozijnen zijn geplaatst onder geblokte segmentbogen met in de boogtrommels siermetselwerk en met Art Nouveau stucomlijstingen. Centraal in de dakrand een dakkapel met rondboograam, waarvan de boog met een gestucte rand is omlijst. De kapel heeft een gestucte dakrand met decoraties. Aan weerszijden van de dakkapel twee gekoppelde rondboognisjes met siermetselwerk en een geprofileerde daklijst. Waardering De winkelwoning is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde. - De winkelwoning heeft cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een vroeg twintigste eeuws winkelwoonhuis in de historische binnenstad van Dordrecht, die de negentiende-eeuwse industriƫle en economische groei van de stad representeert. - De winkelwoning heeft architectuurhistorische waarde vanwege het karakteristieke ontwerp en de bijzondere detaillering. - De winkelwoning heeft stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de historische binnenstad van Dordrecht. - Het pand is gaaf in hoofdvorm en detaillering van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522326
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkelwoning in Dordrecht

Pand met eenvoudige lijstgevel met goede pui en empire ramen

Prinsenstraat 46
Dordrecht
PAND met eenvoudige lijstgevel (XIX A) met goede pui en Empire ramen. Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkun..

Hoekpand met gewit tuitgeveltje

Prinsenstraat 48
Dordrecht
HOEKPAND Slikveld, pand met gewit tuitgeveltje (XVIII). Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde.

Pand met hardstenen lijstgevel

Prinsenstraat 61
Dordrecht
PAND met hardstenen lijstgevel, Lodewijk XVI, onder de kroonlijst gedateerd 1777. Middenvensters met hoofdgestellen en siervazen; onder de k..

Voorgevel tweelinggevel met het linkerbuurpand

Prinsenstraat 59
Dordrecht
Voorgevel tweelinggevel met het linkerbuurpand, dat op het fries 1790 is gedateerd. Op het fries, corresponderend met het "1790" van het buu..

Pand met gepleisterde lijstgevel met verkropte kroonlijst

Prinsenstraat 63
Dordrecht
PAND met gepleisterde lijstgevel met verkropte kroonlijst (XVIII a). Geprofileerde vensterdorpels. Gebouw van eenvoudige doch harmonische a..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)