Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Scheepslift of schroevendok, gesitueerd in de wolwevershaven in Dordrecht

Weg En Waterwerk

Kuipershaven 191
3311AM Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1928


Beschrijving van Scheepslift of schroevendok, gesitueerd in de wolwevershaven

Inleiding SCHEEPSLIFT of schroevendok uit 1928, gesitueerd in de Wolwevershaven, in oorsprong gebouwd ten behoeve van de tegenoverliggende Machinefabriek L. Straatman Ketelmakerij. Het dok werd gebruikt om schepen deels uit het water te lichten zodat vanaf drijvende, houten vlonders de scheepsroeren en schroeven gerepareerd of vervangen konden worden. Omschrijving De scheepslift heeft een geklonken stalen constructie met een dwarsverbinding in de vorm van een vakwerkspant met N-liggers. De takelwerken aan beide zijden worden beschermd door middel van een stalen omhuizing met een rondgebogen dak en met een stalen omloop. Tussen de vertikale pijlers hangt een gevlochten mat van touw waarop de romp van een schip kan rusten. Beide pijlers zijn aan de bovenzijde verbonden met een brede plaat waarop de firmanaam L. Straatman, Machinefabriek/Ketelmakerij en reparatie/nieuwbouw staan vermeld. Waardering De vroeg twintigste-eeuwse scheepslift is van algemeen belang vanwege de bouwhistorische en de industrieel-archeologische waarde en vanwege de typologische waarde. -De takel is van industrieel-archeologische belang als zeldzaam voorbeeld van een vroeg twintigste-eeuwse inrichting voor scheepsreparatie in een binnenhaven. -De takel is van bouwhistorisch belang vanwege de kwaliteiten van het ontwerp, vanwege de detaillering en de materiaaltoepassing. -De scheepstakel heeft typologische waarde en heeft een historisch-functionele relatie met de bedrijvigheid aan de Kuipershaven en het bedrijf van de fam. Straatman. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522323
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Scheepslift of schroevendok, gesitueerd in de wolwevershaven in Dordrecht

Hoekpand Aardappelmarkt. Voorgevel bekleed met machinale steen. Schuiframen

Kuipershaven 66
Dordrecht
HOEKPAND Aardappelmarkt. Voorgevel bekleed met machinale steen. Schuiframen. Zijgevel aan de Kuipershaven (XVII) met natuurstenen blokken, ..

Pand met gepleisterde puntgevel met geprofileerde zij-afdekplaten

Aardappelmarkt 3
Dordrecht
PAND met gepleisterde puntgevel (XVII ?) met geprofileerde zij-afdekplaten. Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudh..

Pand met lijstgevel met verkropte lijst en hoge empire ramen

Aardappelmarkt 5
Dordrecht
PAND met lijstgevel (XVIII) met verkropte lijst en hoge Empire ramen. Huis van souterrain, parterre en verdieping. Stoep met hekken. Gebou..

Woonhuis in de stijl van de neo-hollandse renaissance

Aardappelmarkt 7
Dordrecht
Inleiding WOONHUIS uit 1895 van architect Van Aardenne in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance. De woning werd gebouwd in opdracht van..

Woonhuis van parterre en drie verdiepingen ter breedte van vier vensterassen

Kuipershaven 50
Dordrecht
WOONHUIS van parterre en drie verdiepingen ter breedte van vier vensterassen. De gevel heeft een middenrisaliet en bezit als enige versierin..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)