Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sigarenfabriek in Dordrecht

Nijverheid Industrie

Keizershof 14
3311JP Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1896-1986
Architect: A. van Kamen


Beschrijving van Sigarenfabriek

Inleiding SIGARENFABRIEK uit 1896 naar ontwerp van A. van Kamen, de toenmalige eigenaar van de fabriek. Het pand is gebouwd in de stijl van het Eclecticisme. De fabriek ligt aan de Kalkhaven in de historische binnenstad van Dordrecht in het beschermd stadsgezicht. N.B Het interieur van de fabriek is behoudens de constructie grondig gewijzigd. De linker deurpartij is vernieuwd Omschrijving Sigarenfabriek opgebouwd uit een staalconstructie over vier bouwlagen met houten vloeren en een plat dak. De buitenmuren zijn opgetrokken in baksteen. De drieassige voorgevel heeft uitgemetselde pilasters en een geprofileerde daklijst op klampen met daarin opgenomen de lijstbekroning van de pilasters. Onder de lijst een versierd fries. Direct onder de pilasterbekroningen bevinden zich sierlijke muurankers. Op de begane grond drie identieke entreepartijen met gestucte deuromlijstingen waarin een deur met zij- en bovenlichten onder een segmentboog zijn gevat. Op de verdiepingen telkens grote drielichten met T-vensters. Op de eerste verdieping zijn deze geplaatst onder gekoppelde rondbogen met sluitstenen, op de tweede verdieping onder een segmentboogreeks met sluitstenen. De vensters van de vierde bouwlaag worden bekroond met een rechtgesloten lijst met sluitstenen. Ter hoogte van de verdiepingsvloeren bevinden zich reeksen muurankers. Waardering De sigarenfabriek is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde. - de sigarenfabriek heeft architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere ontwerp en de detaillering. Het betreft een goed voorbeeld van een monumentaal fabrieksgebouw in Eclectische stijl. - de sigarenfabriek heeft cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een sigarenfabriek van rond de eeuwwisseling. - de sigarenfabriek is van stedenbouwkundig belang als een bijzonder onderdeel van de gevelwand aan de Kalkhaven gelegen binnen de historische binnenstad van Dordrecht. Het pand is gaaf in hoofdvorm en detaillering van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522322
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sigarenfabriek in Dordrecht

Pakhuis met in puntgevel met rollaag gewijzigde oorspronkelijke trapgevel

Grote Kalkstraat 7
Dordrecht
PAKHUIS met in puntgevel met rollaag gewijzigde oorspronkelijke trapgevel (XVII). Gave pui, oude kozijnen en luiken. Fraai gebouw van eenvo..

Pand met gepleisterde lijstgevel met verkropte kroonlijst

Prinsenstraat 63
Dordrecht
PAND met gepleisterde lijstgevel met verkropte kroonlijst (XVIII a). Geprofileerde vensterdorpels. Gebouw van eenvoudige doch harmonische a..

Woonhuis, achterhuis

Prinsenstraat 57
Dordrecht
WOONHUIS uit 1790, dat in het achterhuis enkele 17e-eeuwse onderdelen incorporeert. Voorgevel tweelinggevel met het linkerbuurpand, gedateer..

Voorgevel tweelinggevel met het linkerbuurpand

Prinsenstraat 59
Dordrecht
Voorgevel tweelinggevel met het linkerbuurpand, dat op het fries 1790 is gedateerd. Op het fries, corresponderend met het "1790" van het buu..

Pand met hardstenen lijstgevel

Prinsenstraat 61
Dordrecht
PAND met hardstenen lijstgevel, Lodewijk XVI, onder de kroonlijst gedateerd 1777. Middenvensters met hoofdgestellen en siervazen; onder de k..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)