Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schietbaanmuur in Dordrecht

Overig

Baden Powellaan
3300AA Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1910


Beschrijving van Schietbaanmuur

Inleiding Een aan de rand van het Wantijpark staand restant van een MUUR van een schietbaan, omstreeks 1910 opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele trant. De schietbaan was in gebruik bij het in Dordrecht gelegerde Corps der Pontonniers, een genie-eenheid van het Nederlandse leger die zich onder meer bezighield met het bouwen van schipbruggen. Het schietbaanterrein is later toegevoegd aan het in de jaren 1933-1936 als werkgelegenheidsproject aangelegde Wantijpark. Omschrijving De in rode baksteen in kruisverband gemetselde muur bestaat uit een arcade van vijf gepleisterde segmentbogen tussen vierkante muurdammen en een rechthoekig muurrestant op het rechter deel van de arcade. Waardering De schietbaanmuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de ensemblewaarde en de zeldzaamheidswaarde. - De muur is van cultuurhistorisch belang als een bijzonder voorbeeld van een militaire schietbaanmuur uit het begin van de twintigste eeuw. - De muur heeft ensemblewaarde als een bijzonder onderdeel van het Wantijpark. - De muur is tevens van belang vanwege de zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522311
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schietbaanmuur in Dordrecht

Wantijplantsoen

-
Dordrecht
Inleiding Verdiept gelegen PLANTSOEN in Nieuwe Architectonische tuinstijl, aangelegd naar ontwerp van de tuinarchitect D.F. Tersteeg (1876-..

Villa Augustus: Voormalig pompstation

Oranjelaan 3
Dordrecht
Inleiding Bij de in 1882 gebouwde watertoren staand POMPSTATION voor de verwerking en de zuivering van grondwater ten behoeve van de drink..

Villa Augustus

Oranjelaan 7
Dordrecht
Inleiding WATERTOREN voor de drinkwatervoorziening met machinistenwoningen en kantoortje en een aangebouwde machinekamer en ketelhuis. De ..

Overdekte zittribune van voetbalvereninging O.D.S. (Oefening Doet Slagen)

Halmaheiraplein 26
Dordrecht
Inleiding In 1923-24 in opdracht van de voetbalvereninging O.D.S. (Oefening Doet Slagen) gebouwde, overdekte ZITTRIBUNE. De tribune staat a..

Landschapskundig Museum

Reeweg Oost 145
Dordrecht
Inleiding Middenstandswoning uit 1913, vanwege de INTERIEURAFWERKING uit het begin van de jaren twintig van de twintigste eeuw. De woning..

Kaart & Routeplanner