Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Perronoverkapping behorende bij het complex ns-station Dordrecht in Dordrecht

Gebouw

Stationsplein 1
3311JV Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Perronoverkapping behorende bij het complex ns-station Dordrecht

Inleiding PERRONOVERKAPPING behorende bij het complex NS-station Dordrecht. In 1900 door de Dordtse firma Van Dorsser & Terhorst vervaardigde stalen draagconstructe van de PERRONOVERKAPPING op het eerste eilandperron van het in 1871-1872 gebouwde station van Dordrecht. De overkapping heeft in de loop der tijd op onderdelen wijzigingen ondergaan. Omschrijving De op een eilandperron staande draagconstructie van de perronoverkapping bestaat uit een ijzeren constructie van geklonken, gewalst ijzer, waarop een houten zadeldak ligt. Deze constructie is samengesteld uit één rij geconstrueerde kolommen met volwandige zijkanten en Belgische spanten met gebogen onderrand, die met elkaar zijn verbonden door vakwerkliggers. De houten kap heeft een zeeg in beide dakschilden, die een flauwe dakhelling hebben. Waardering De perronoverkapping is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de stedenbouwkundige en de architectuurische waarde. - De perronoverkapping is van cultuurhistorisch belang als een bijzondere en representatief voorbeeld van een typologische ontwikkeling. - De perronoverkapping heeft architectuurhistorische vanwege het belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek en als een goed en herkenbaar bewaard gebleven voorbeeld van een voor de bouwtijd karakteristieke draagconstructie. - De perronoverkapping heeft stedenbouwkundige waarde vanwege als onderdeel van een complex met een bijzondere ligging aan een plein en aan de belangrijkste toegangsweg naar de binnenstad. De overkapping heeft tevens ensemblewaarde vanwege de sterke visuele en functionele samenhang met het stationsgebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522310
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Perronoverkapping behorende bij het complex ns-station Dordrecht in Dordrecht

Station Dordrecht

Stationsplein 1
Dordrecht
Inleiding STATIONSGEBOUW met perronoverkapping van de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij (H.IJ.S.(M)) op het traject Rotterdam - Ant..

William's Place

Stationsweg 1
Dordrecht
Inleiding Het vrijstaande WOONHUIS van het type villa is bekend onder de naam "William's Place", naar een vroeg overleden zoon van de opdra..

Toegangshek van villa

Singel 268
Dordrecht
Inleiding Een in de negentiende-eeuwse schil van Dordrecht gesitueerd, vrijstaand WOONHUIS van het type villa, met TOEGANGSHEK. De villa is..

Herenhuis

Singel 243
Dordrecht
Inleiding Het vrijstaande WOONHUIS van het type HERENHUIS is vermoedelijk rond 1900 gebouwd in de stijl van het Eclecticisme met invloeden ..

Ensemble van zeven herenhuizen in de stijl van het eclecticisme

Singel 276
Dordrecht
Inleiding Ensemble van zeven HERENHUIZEN uit 1885 in de stijl van het Eclecticisme. De woningen waren bedoeld voor medisch specialisten die..

Kaart & Routeplanner

Route naar Perronoverkapping behorende bij het complex ns-station Dordrecht in Dordrecht

Foto's (1)