Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Rozenhof (Blok B) in Dordrecht

Woonhuis

Rozenhof 1
3311JT Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1912
Architect: H.A. Korthals en L.P. Joosten


Beschrijving van De Rozenhof (Blok B)

Inleiding Halve maanvormig aangelegd ensemble HERENHUIZEN deel uitmakend van het complex de Rozenhof, met nummers 1 t/m 19 uit 1898 en woningen 21 t/m 31 uit 1912 naar ontwerp van H.A. Korthals en L.P. Joosten. Het blok is gelegen ten westen van de Villa Rozenhof. Omschrijving De herenhuizen nr. 1 t/m 19 zijn opgetrokken over twee bouwlagen met een ruime zolderverdieping onder een afgeknot zadeldak. Door de plaatsing van de huizen in een gebogen gevelwand varieert de hoofdvorm van de plattegronden van rechthoekig tot trapeziumvormig. De huizen hebben drie vensterassen brede voorgevels met afzonderlijke detaillering van geglazuurde baksteen, rode, gele of groene verblendsteen, pleisterwerk of natuursteen, gevarieerde topgevels (trap- of tuitgevels) en afwisselend geplaatste balkons. De voordeuren zijn telkens gespiegeld en bevinden zich geheel rechts of links. Alle vensteropeningen zijn geplaatst onder hanenkammen van gekleurde verblendsteen met gestucte aanzet- en sluitstenen. De panden hebben een hardstenen plint en hardstenen onderdorpels die opgenomen zijn in een cordonlijst. In de geveltoppen siermetselwerk en gestucte speklagen. De entree heeft een brede paneeldeur met twee ramen met siersmeedwerk. Bovenlicht met glas-in-lood. Naast de entree twee schuiframen, op de verdieping drie schuiframen. In de geveltop een tweeruitsvenster. Het hoekpand (nr.1) ligt aan de noordzijde van het ensemble en heeft een overhoekse vijfzijdige erker met op de verdieping een loggia. Pand nr. 3 heeft een houten geveltop met een duiventil. De woningen 21 t/m 31 hebben lijstgevels en een aantal tuitgevels en onderscheiden zich van het naastgelegen blok door het gebruik van beton en door de iets lagere bouwhoogte. De panden hebben een hardstenen plint, hanenkammen van rode baksteen en gepleisterde aanzet- en sluitstenen en lijsten. Betonnen daklijsten met sierstukken. De nrs. 21, 25 en 29 hebben op de verdieping een betonnen balkon met ijzeren hekwerk. Aan het balkon openslaande deuren en aan weerszijden een schuifraam. In de top een meerruitsvenster met drie schuiframen waarvan de middelste hoger is. De interieurs zijn redelijk gaaf. Originele elementen zoals marmeren gangvloeren met marmeren plinten en drempels, kamers-en-suite met schuifdeuren met glas-in-lood, stucplafonds met leeuwenkopjes en profiellijsten zijn vrijwel overal nog in tact. Waardering Uit 1898 en 1912 daterend ensemble herenhuizen in Overgangsstijl, deel uitmakend van het complex De Rozenhof, van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van vroege projectontwikkeling als ook van belang wegens ensemblewaarde met de Villa Rozenhof, het bijbehorende rozarium en de achterliggende Singelbebouwing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522305
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Rozenhof (Blok B) in Dordrecht

De Rozenhof (Blok A)

Rozenhof 2
Dordrecht
Inleiding Halve maanvormig aangelegd ensemble HERENHUIZEN uit 1898, deel uitmakend van het complex de Rozenhof, gelegen ten oosten en ten n..

Villa Rozenhof

Rozenhof 33
Dordrecht
Kasteelachtig WOONHUIS op ongeveer vierkante plattegrond opgetrokken in neo-renaissance stijl, geinspireerd op de Loire-renaissance. Eerste ..

Fontein van gegoten zink, met versieringen in neo-renaissance trant

Rozenhof 33
Dordrecht
FONTEIN van gegoten zink, 3e kwart 19e eeuw, met versieringen in neo-renaissance trant. Object van belang uit oogpunt van oudheidkundige wa..

Kantine biscuitfabriek Victoria

Hoge Bakstraat 44
Dordrecht
Inleiding KANTINE bij de N.V. Biscuitfabriek 'Victoria', in 1941 gebouwd naar ontwerp van architect D. Roosenburg in de trant van het Tradi..

Statig patriciershuis van parterre en verdieping

Hoogt 14
Dordrecht
Statig PATRICIERSHUIS (XVIII d) van parterre en verdieping. Voorgevel met middenrisaliet waarboven een driehoekig fronton met oeil-de-boeuf...

Kaart & Routeplanner

Route naar De Rozenhof (Blok B) in Dordrecht

Foto's (2)