Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuinkoepel, onderdeel van het complex villa jorissen in Dordrecht

Tuin Park Landgoed

Singel 97
3311PB Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1890-1899


Beschrijving van Tuinkoepel, onderdeel van het complex villa jorissen

Inleiding TUINKOEPEL, onderdeel van het complex Villa Jorissen. De links in de tuin staande tuinkoepel is gebouwd in een bouwstijl die verwant is aan de Chaletstijl en de Engelse Stick Style. De tuinkoepel is waarschijnlijk net als de villa en het koetshuis gebouwd in de jaren negentig van de negentiende eeuw. Omschrijving De vanuit een octogonale plattegrond, in hout en glas opgetrokken tuinkoepel staat onder een eveneens octogonaal tentdak dat wordt bekroond door een zinken piron. De acht zijden zijn voorzien van voor de Chaletstijl kenmerkend vakwerk. De naar de tuin gerichte gevelzijde bevat een dubbele glasdeur onder een decoratieve boog met sluitstijl, die een variant is van de Tudorboog. De gevelvlakken aan weerszijden zijn voorzien van kruisramen onder een variant van de driepasboog met een grote middenlob en kleine zijlobben. De overige vlakken zijn dicht. Tegen het achterste vlak staat een houten uitbouw, die het uitpandige deel van een kast is. Waardering De tuinkoepel is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de stedenbouwkundige en de architectuurhistorische waarde. - De tuinkoepel is van cultuurhistorisch belang als bijzonder onderdeel van het villacomplex dat een goed voorbeeld is van laat-negentiende eeuwse, representatieve woonhuisarchitectuur voor de welgestelden. - De tuinkoepel heeft ensemblewaarde als een bijzonder onderdeel van het complex en vanwege de samenhang met de villa en het koetshuis. - De tuinkoepel heeft architectuurhistorische waarde als een bijzonder voorbeeld van een bouwtype en een bouwstijl. - De tuinkoepel is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522302
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tuinkoepel, onderdeel van het complex villa jorissen in Dordrecht

Villa Jorissen

Singel 97
Dordrecht
Inleiding Een in de negentiende-eeuwse schil van Dordrecht gesitueerd vrijstaand WOONHUIS van het type villa, met bijbehorende ERFSCHEIDING..

Koetshuis

Singel 97
Dordrecht
Inleiding In een eenvoudige Traditioneel-ambachtelijke trant gebouwd KOETSHUIS, onderdeel van het complex Villa Jorissen. Het kleine koetsh..

Villa De Beukenhof

Singel 87
Dordrecht
Inleiding VILLA uit 1895 gebouwd in de stijl van de Neo-Renaissance met Eclectische elementen in opdracht van de heer H.C. Wijers- van Drie..

De Beukenhof: tuinkoepel

Singel 87
Dordrecht
Inleiding In Eclectische stijl uitgevoerde TUINKOEPEL, waarschijnlijk van vóór 1895, behorend bij het villacomplex De Beukenhof, gesituee..

De Beukenhof: tuinhuisje

Singel 87
Dordrecht
Inleiding In Eclectische stijl uitgevoerd TUINHUISJE met Art Nouveau-elementen, waarschijnlijk uit het begin van de twintigste eeuw, onderd..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)