Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis in Dordrecht

Gebouw

Singel 97
3311PB Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van Koetshuis

Inleiding In een eenvoudige Traditioneel-ambachtelijke trant gebouwd KOETSHUIS, onderdeel van het complex Villa Jorissen. Het kleine koetshuis staat rechtsachter het huis en dateert waarschijnlijk uit de bouwtijd van het huis ca. 1893-1895. Omschrijving Het vanuit een rechthoekige plattgerond, in schone baksteen opgebouwde kleine koetshuis staat onder een met rode kruispannen (voorste dakschild) en tuiles du nord (achterste dakschild) gedekt zadeldak. De gevels worden verlevendigd door dunne banden gele verblendsteen. De naar de straat gekeerde langsgevel bevat links een licht getoogde, onder strek staande deur en rechts de dubbele, onder een latei staande inrijdeuren. De inrijdeuren zijn twee gekoppelde vouwdeuren met er hoog in geplaatste ramen. De symmetrische linker kopgevel heeft op de begane grond een venster met kruisraam en een kleiner zoldervenster, die beide staan onder een strek met getoogde onderrand. De achterste langsgevel is blind. Er is een laag rechthoekig schuurtje met plat dak en deur tegen aangebouwd. Waardering Het koetshuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de ensemblewaarde. - Het koetshuis is van cultuurhistorisch belang als onderdeel van het villacomplex dat een goed voorbeeld is van laat negentiende-eeuwse, representatieve woonhuisarchitectuur voor welgestelden. - Het koetshuis heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de villa en de tuinkoepel. - Het koetshuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522301
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis in Dordrecht

Villa Jorissen

Singel 97
Dordrecht
Inleiding Een in de negentiende-eeuwse schil van Dordrecht gesitueerd vrijstaand WOONHUIS van het type villa, met bijbehorende ERFSCHEIDING..

Tuinkoepel, onderdeel van het complex villa jorissen

Singel 97
Dordrecht
Inleiding TUINKOEPEL, onderdeel van het complex Villa Jorissen. De links in de tuin staande tuinkoepel is gebouwd in een bouwstijl die ver..

Villa De Beukenhof

Singel 87
Dordrecht
Inleiding VILLA uit 1895 gebouwd in de stijl van de Neo-Renaissance met Eclectische elementen in opdracht van de heer H.C. Wijers- van Drie..

De Beukenhof: tuinkoepel

Singel 87
Dordrecht
Inleiding In Eclectische stijl uitgevoerde TUINKOEPEL, waarschijnlijk van vóór 1895, behorend bij het villacomplex De Beukenhof, gesituee..

De Beukenhof: tuinhuisje

Singel 87
Dordrecht
Inleiding In Eclectische stijl uitgevoerd TUINHUISJE met Art Nouveau-elementen, waarschijnlijk uit het begin van de twintigste eeuw, onderd..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)